пʼятниця, 06 червня 2008 10:48

Спадкоємцям Патаркацишвілі заборонили розпоряджатися майном

Суд заборонив спадкоємцям покійного грузинського мільярдера Бадрі Патаркацишвілі розпоряджатися майном на час розгляду позову про визнання розпорядника спадком Патаркацишвілі його далекого родича, громадянина США, - Джозефа Кея (Іосифа Какалашвілі).

Про це повідомляє агентство Новини-Грузія.

Засновник грузинського телеканалу Імеді, одна з найбагатших людей Грузії Бадрі Патаркацишвілі раптово помер 12 лютого на своїй віллі поблизу Лондона. За попередніми даними, причиною смерті бізнесмена стала ішемічна хвороба серця. За декілька місяців до смерті він почав активно займатися політикою, заявивши про створення в Грузії опозиційної партії і виставивши кандидатуру на президентські вибори 5 січня.

Після смерті Патаркацишвілі Джозеф Кей заявив, що володіє 70% акцій каналу Імеді. Вдова Патаркацишвілі Інна Гудавадзе на початку квітня подала проти Кея позов до федерального суду Південного округу Нью-Йорка. Сім"я Патаркацишвілі добивається визнання недійсними документів, згідно з якими Кей претендує на телекомпанію та інший спадок олігарха, попередня вартість якого, за деякими даними, перевищує 1 мільярд доларів.

Суд направив родичам Патаркацишвілі виконавський лист, в якому виклав своє рішення про заборону користування майном.

У своїй вимозі судовий виконавець Ерекле Гвіанідзе закликає вдову і дочок Патаркацишвілі виконати вказівки міського суду "добровільно і негайно" і попереджає про те, що інакше вказівки будуть виконані в примусовому порядку, а в разі непокори з боку вдови і дочок вони будуть притягнені до юридичної відповідальності", - говориться в листі сім"ї Патаркацишвілі, поширеному у відповідь на прийняті судом заходи.

У Мін"юсті пояснили, що судові пристави вручили сім"ї Патаркацишвілі виконавський лист, що зобов"язав родичів мільярдера виконати судове рішення, відповідно до закону.

Тбіліський міський суд 7 травня прийняв на розгляд позов Джозефа Кея. Агентство зазначає, що суд доки розпочинав істотного розгляду справи.

Як пояснили в суді, рішення про тимчасову заборону розпоряджатися майном - це звичайна процедура на час розгляду справи, що стосується майнових питань.

Рішення суду передбачає заборону продажу, розтрати і передачі в дар спадку відповідачами, якими є спадкоємці Бадрі Патаркацишвілі, - дружина Інна Гудавадзе, дочки Ія Патаркацишвілі і Ліана Жмотова.

Водночас Кею надається право доглядати спадок Патаркацишвілі, а також право його реалізації, якщо це буде необхідно для всіх спадкоємців. Всі фінансові операції повинні будуть здійснюватися через депозит суду. Раніше сім"я Патаркацишвілі заявила про незаконність вирішення суду про те, що бере до розгляду позову Кея, оскільки відповідачі не були присутні під час його розгляду. Хоча в суді пояснили, що дана процедура не передбачає присутності сторін. На даному етапі таке рішення приймається без усного слухання.

Сім"я Патаркацишвілі раніше виграла суд проти Кея, що претендував на право розпоряджатися майном грузинського бізнесмена.

За даними прес-служби сім"ї, Джозеф Кей визнав перед нью-йоркським судом, що не мав права без розпорядження суду заявляти, що він є виконавцем заповіту Бадрі Патаркацишвілі.

Джозеф Кей також визнав, що жоден документ, представлений ним і його адвокатом Еммануїлом Зельцером, не дає йому права розпоряджатися майном грузинського мільярдера, повідомили в суді.

Як раніше заявив адвокат сім"ї Патаркацишвілі, один з членів міжнародної адвокатської групи Лаша Біркая, "ми відкрито продовжимо боротьбу проти Кея і його співучасників; будь-яка його операція, що стосується майна Бадрі Патаркацишвілі буде опротестована через суд, і ми віримо, що врешті-решт всі подібні операції будуть скасовані судом, і сім"я грузинського мільйонера отримає компенсацію нанесеного нею збитку".

"На цьому фоні Тбіліський міський суд без розгляду справи по суті, вивчення документів і з"ясування позицій сторін своїм визначенням фактично надав Сосо Какалашвілі необмежені повноваження. На підставі колишніх рішень виконавче бюро Мін"юсту Грузії тепер загрожує сім"ї Патаркацишвілі "примусового виконання" вказівок і "притягнення до відповідальності", - відмічено в листі сім"ї покійного мільярдера.

Сім"я Патаркацишвілі оскаржила вирішення Тбіліського суду і вживає заходів для захисту своїх прав в інших державах, зазначає агентство. Нагадаємо, що колишній глава Служби безпеки Грузії Ігор Георгадзе стверджує, що грузинський опозиціонер і бізнесмен Бадрі Патаркацишвілі помер не від сердечного захворювання, а від секретного препарату, що не залишає слідів в організмі жертви, повідомляє Корреспондент.net.

Зараз ви читаєте новину «Спадкоємцям Патаркацишвілі заборонили розпоряджатися майном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі