понеділок, 23 липня 2007 12:01

Сотням тисяч росіян можуть заборонити виїзд із країни

Федеральна служба судових приставів (ФССП) має намір укласти з Центробанком і Асоціацією російських банків угоду про взаємодію, що дозволяє ефективно перекривати можливість перетину державного кордону для осіб, що прострочили виплати за кредитами.

Вже зараз декілька тисяч росіян позбавлені права вільного виїзду за кордон через неготовність сплатити визнану судами заборгованість, повідомив у п"ятницю на прес-конференції у Санкт-Петербурзі замдиректора ФССП Артур Парфенчиков.

Переконавшися в ефективності цього заходу, судові пристави мають намір найближчим часом ширше розповсюдити таку практику.

За даними Асоціації російських банків, частка прострочених громадянами кредитів на початку цього року перевищила 2,7%. У номінальних цифрах – приблизно 50 млрд. крб. Далеко не всі з цих кредитів забезпечено заставою нерухомості, акцій та інших цінних паперів. Це означає, що до категорії ризику стати невиїзними можуть потрапити десятки, а то і сотні тисяч росіян.

"У законодавстві міститься загальна норма про можливість обмеження виїзду для осіб з невиконаними зобов"язаннями, проте, оскільки немає ніяких уточнень щодо розміру і характеру цих зобов"язань, затримання людей на кордоні пахне свавіллям", – вважає юрист компанії "ФБК-право" Олександр Єрмоленко. За його словами, виконання більшості зобов"язань – таких, наприклад, як виплата кредитів або аліментів, – не вимагає фізичної присутності боржника на території Росії, і тому його затримання на кордоні, по суті, не має сенсу, оскільки стягнути ці зобов"язання можна і за його відсутності. Обмеження на виїзд, на думку юриста, виправдані лише у разі особистих зобов"язань – таких, наприклад, як служба в армії.

Коли йдеться про стягнення боргів, стягування податків тощо, якщо цей принцип буде поширений на неплатників аліментів, водіїв, що не сплатили штрафи за порушення правил водіння, боржників із оплати комунальних послуг, то три чверті населення Росії може позбутися права виїзду за кордон, поки не розрахується за своїми боргами, пише "Независимая газета".

Зараз ви читаєте новину «Сотням тисяч росіян можуть заборонити виїзд із країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі