середа, 16 вересня 2020 18:47

Сотні поліцейських та паломників: як Умань готується до Рош-Гашана

Сотні поліцейських та паломників: як Умань готується до Рош-Гашана
Понад 560 правоохоронців прибули до Умані. Фото: поліція Черкаської області

Понад 560 правоохоронців з 20 областей України прибули до Умані, щоб слідкувати за порядком під час святкування юдейського нового року Рош-Гашана. Триватиме із 18 до 20 вересня.

"До складу зведеного загону увійшли патрульні, кінологи зі службовими собаками, вибухотехніки, оперативні працівники та співробітники поліції превентивної комунікації, - повідомляють в поліції. - Усі патрулюватимуть різні райони Умані. Основне завдання - посилено слідкувати за порядком та дотриманням карантинних заходів, особливо в місцях святкування та проживання хасидів".

Попри заборону на в'їзд іноземців в Україну, правоохоронці орієнтуються на близько 10 тис. паломників. 2,5 тис. уже в місті, ще значна кількість хасидів застрягли в аеропортах та на кордонах України, чекаючи рішень влади. Традиційно прибували 20-30 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд закрив пункт пропуску, через який хасиди хочуть в'їхати в Україну

"Зараз у місті хасидів не дуже багато порівняно із іншими роками. Але до свята ще два дні, усе може змінитися, - розповідає місцевий житель Владислав Сергієнко. - Найбільше товчуться в районі поховання раббі Нахмана, там відповідно і більше галасу. Десь із тиждень тому розгромили огорожу для дотримання дистанції. Сказати, що усі не дотримуються карантинних заходів не можу. Є порядні, а є ті, кому плювати. У мене знайомий ще минулий рік взяв задаток від родини хасидів за квартиру. Ті передзвонили, що не приїдуть. Традиційно у місті уже купа сміття. Уманчани не чекають хасадів, це кидається в очі. Минулого року, за кілька днів до Рош-Гашана усі ставили розкладки із товарами на продаж, облаштовували додаткові місця для проживання, багато ночували у гаражах, а квартири здавали. Було якесь велике будівництво. Тепер ні, місцеві бояться".

У місті загострюється ситуація із коронавірусом.

"Кількість хворих щодня стрімко збільшується. Із зеленої зони уже перейшли в жовту. Це усе через приїзд паломників та ігнорування проблеми центральною владою, про яку ми почали говорити ще три місяці тому. Будемо ставити блок-пости, надіюся це допоможе не дати вірусу ще більше розповсюдитися", - говорить мер Умані Олександр Цебрій.

У магазині на вулиці Тищика в Умані повісили табличку "Хасиди не обслуговуються! Covid-19". При цьому в багатьох інших магазинах, хоча і немає таблички, вже теж не пускають прочан. До сьогодні такого ставлення до хасидів не було, ніколи.

Зараз ви читаєте новину «Сотні поліцейських та паломників: як Умань готується до Рош-Гашана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі