Ексклюзиви
середа, 26 грудня 2007 15:48

Шотландські вчені намагаються перегнати віскі в біопаливо

Вчені з університету Абертей в Шотландії розробляють технологію, що дозволяє виготовляти біоетанол з сусла - проміжного продукту, що утворюється при виробництві віскі, повідомляє британська газета Times. Професор Грем Волкер припустив, що, як тільки розробка технології буде завершена, вона може бути узята на озброєння підприємствами з виробництву алкоголю. При цьому учені не говорять, на якому етапі знаходяться їхні дослідження.

Біоетанол це етиловий спирт (етанол), що отримується в процесі ферментативного бродіння рослинної сировини, і використовується як екологічно чисте паливо. У більшості країн біоетанол виготовляють з зернових культур (кукурудзи, пшениці та інших), хоча технології, що існують на сьогоднішній день, дозволяють використовувати і інші види рослинної сировини з високим вмістом цукру (картоплю, цукровий буряк, цукрову тростину).

Паливні суміші, що містять біоетанол, вже успішно застосовуються в різних типах автомобільних двигунів. Перевагою такого палива перед звичайним бензином є, зокрема, його екологічність, оскільки додавання етанолу знижує кількість шкідливих викидів. Крім того, біопаливо має вище октанове число, що дає можливість збільшення потужності двигуна. Промислове виробництво біоетанолу дозволяє багатьом країнам понизити свою залежність від нафтових і газових ресурсів, уточнює РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Шотландські вчені намагаються перегнати віскі в біопаливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути