Ексклюзиви
понеділок, 17 січня 2011 11:25

Сорок годин у кам'яному мішку і знущання у суді - Нємцов про російське правосуддя

Сорок годин у кам'яному мішку і знущання у суді - Нємцов про російське правосуддя

Російський опозиційний політик Борис Нємцов, в суботу звільнений після відбуття 15 діб адміністративного арешту, розповів про умови утримання у Відділку внутрішніх справ "Тверський" і в спецприймальнику на Сімферопольському бульварі, Москва, пояснивши, що в спецприймальнику були найбільш прийнятні умови.

На думку Нємцова, камера у "Тверському", де політик зустрів Новий рік, не відповідає міжнародним стандартам і може бути сприйнята Європейським судом з прав людини як катування.

"40 годин на кам'яному мішку або бетонній клітці півтора на три метри. З вікна освітлення майже немає. Читати неможливо, ліжка немає. Є просто гола підлога, на якій немає навіть матраца. Їжі ніякої, вода тільки через родичів. Але головне навіть не в цьому - в решті-решт, мені, звичайно, принесли передачку - а головне, що ця камера, за всіма стандартами - і російським, і міжнародним - заборонена. Вона зроблена з бетону, там так звана бетонна шуба - таке рельєфне бетонне покриття, в якому нагромаджуються різні бактерії і палички туберкульозні", - пояснив Нємцов.

Умови в світовому суді, де Нємцова засудили до 15 діб арешту, політик також вважає нелюдськими.

"Тортури №2 - так званий світовий суд під головуванням судді Боровкової, коли вона мені сидіти не дозволяла. Дві доби - з 31 грудня на 1 січня і з 1-го на 2 січня я не спав, а коли прийшов до суду (я не знав, що він буде довго) я сподівався, що я хоч би там посиджу в нормальній обстановці. Але я помилився: стільця не виявилося, а коли мій адвокат його попросив, суддя сказала, що стільця немає, тому що всі стільці зайняті. Тому довелося стояти. Протягом процесу, який тривав близько п'яти годин, мій адвокат вимагав стілець, але Боровкова забороняла стільці вносити", - нагадав Нємцов.

Умови утримання в спецприймальнику на Сімферопольському бульварі опозиціонер вважає важкими, але стерпними.

"Порівнянно з тим, що зі мною сталося в перші дві доби, в Новий рік, це, звичайно, інше місце. Там принаймні можна жити. Погано, але можна", - сказав Нємцов.

За матеріалами Gazeta.ru

Зараз ви читаєте новину «Сорок годин у кам'яному мішку і знущання у суді - Нємцов про російське правосуддя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути