четвер, 13 грудня 2007 15:39

Соратники Каспарова звинуватили ЦВК в зриві його президентської кампанії

Центрвиборчком РФ фактично поставив крапку в питанні участі лідера Об"єднаного цивільного фронту (ОГФ) Гарі Каспарова в президентських виборах, заявив виконавчий директор ОГФ Денис Білунов.

Такий висновок він зробив на підставі у відповідь листа, отриманого ним напередодні увечері з ЦВКа. 11 грудня Білунов направив главі ЦВК Володимиру Чурову звернення, в якому розповів про ситуацію, що склалася навколо проведення зборів ініціативної групи з висунення Каспарова в президенти. Вони повинні були пройти в кінотеатрі "Мир" 13 грудня, проте адміністрація кінотеатру в останню мить відмовила в наданні залу, посилаючись на технічні проблеми.

Тим часом в неофіційній бесіді співробітники кінотеатру повідомили, що їм погрозили податковою перевіркою і закриттям приміщення на місяць. У своєму листі Чурову Білунов також відзначив, що в "Мирі" без яких-небудь перешкод 9 грудня проводилися збори ініціативної групи іншого кандидата в президенти, Сергія Глубокова, а 14 грудня очікуються збори по висуненню лідера Демократичної партії Андрія Богданова.

За словами Білунова, в своєму обігу він попросив Чурова втрутитися, а також запропонував декілька виходів з ситуації - наприклад, надати в ЦВК нотаріально завірені підписи членів ініціативної групи, не проводячи повномасштабні збори. Проте у відповіді, підписаній технічним співробітником Центрвиборчкому, мовиться про те, що закон не передбачає ніяких варіантів у сфері самовисунення кандидата на пост президента Росії - збори ініціативної групи в складі не менше 500 чоловік повинні бути проведені у встановлені терміни, причому про час і місце заходу ЦВК повинен бути повідомлений не пізніше, ніж за п"ять днів до нього. Крім того, повідомив Білунов, в листі указується, що всі організаційні і технічні питання, пов"язані з проведенням зборів і збором документів, є повністю прерогативою кандидата і не входять в сферу компетенції ЦВКа.

Таким чином, відзначив Білунов, оскільки 13 грудня виявляється останнім днем, коли ще можна провести збори у встановлені терміни, оскільки 18 грудня термін подачі кандидатами документів в ЦВК закінчується, виборчком де-факто знімає Каспарова зі старту президентської гонки. "ЦВК свідомо порушує пасивне виборче право Каспарова і активне виборче право його прихильників", - підкреслив Білунов.

За його словами, в ситуації, що склалася, рада ОГФ ухвалила рішення увечері в четвер почати неформальний збір підписів на підтримку висунення Каспарова на пост президента РФ. Крім того, лідер ОГФ має намір провести зустріну з частиною ініціативної групи, щоб пояснити людям що відбувається.

Про те, що в четвер його президентська кампанія, швидше за все, завершиться, так і не почавшись, тому що "у всій Москві немає залу, щоб провести збори" його ініціативної групи, Каспаров заявив ще в середу. Окрім "Миру", організаторам зборів було відмовлено в п"яти інших місцях, а після зриву зборів в "Мирі" відмови дістали скрізь, куди б ініціатори не зверталися, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Соратники Каспарова звинуватили ЦВК в зриві його президентської кампанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі