субота, 24 травня 2008 18:25

Шон Пенн хоче, щоб Канський фестиваль став повною протилежністю "Оскару"

Канський кінофестиваль повинен бути "повною протилежністю" "Оскару" і не піддаватися впливу моди, сказав в інтерв"ю газеті Monde голова журі фестивалю американський актор і режисер Шон Пенн напередодні вручення "Золотої пальмової гілки".

"Кращий спосіб бути чесним - спробувати позбутися від впливу моди, аби спробувати відчути те, що залишиться незмінним. Ми повинні бути повною протилежністю американській кіноакадемії з її "Оскаром", чиї лауреати є майстрами спритного мистецтва маніпуляції й дуже гарного маркетингу", - вважає Шон Пенн, власник "Пальмової гілки" 97-го року (за роль у фільмі Ніка Кассаветеса "Вона прекрасна"), а також "Оскара" 2004 року (за роль у фільмі "Таємнича річка").

Лауреати 61-го Канського фестивалю будуть названі в неділю ввечері. Конкурсна програма найбільш престижного кіноогляду світу завершиться в суботу показом двох останніх повнометражок - "Між стін" француза Лорана Канті та "Стрілянини в Палермо" німця Віма Вендерса.

За словами голови журі, він дуже задоволений тим, як пройшов кінофестиваль.

"У мене таке відчуття, що зібрано дуже гарний врожай кіно. Я тільки шкодую, що в конкурсній програмі більше не беруть участь комедії. Є снобістська думка, що комедія не може бути гарним фільмом. Але це не так: сьогодні спостерігається розквіт неймовірних комедій, принаймні в США. Я би хотів відкрити для себе, що відбувається в цьому жанрі в інших частинах світу", - зазначив Пенн.

Знаменитий актор повідомив, що був здивований зробленою йому пропозицією очолити журі в Каннах.

"Я був вражений тим, що фестиваль захотів довірити цю відповідальність американцеві, яким би він не був!" - сказав актор, а також режисер, який зняв чотири повнометражних фільми.

За словами Пенна, він був шокований тим, скільки фільмів йому доводилося дивитися за один день під час Канського кінофестивалю.

"У день, коли проходив показ "Че" Стівена Содерберга (фільм із двох частин триває більше чотирьох годин), я не вставав із крісла протягом дев"яти годин. Я не кіноман. Я ніколи так часто не ходив у кіно", - поскаржився голова журі.

Він також зазначив, що заборонив членам журі читати відгуки кінокритиків під час кінофестивалю.

Цього року в боротьбі за головний приз фестивалю - "Золоту пальмову гілку", що 25 травня вручить найкращому режисерові актор Роберт Де Ніро, - беруть участь 22 повнометражних фільми.

Це "Стрілянина в Палермо" Віма Вендерса, "Підміна" Клінта Іствуда, "Гоморра" італійця Маттео Гарроне, "Три мавпи" турка Нурі Більж Цейлана, чотиригодинний фільм Стівена Содерберга про Ернесто Че Гевару "Че" з Бенісіо дель Торро в ролі революціонера, "Різдвяна казка" француза Арно Деплешена з Катрін Деньов у головній ролі, "Синекдоха, Нью-Йорк" Чарлі Кауфмана (сценариста фільму "Бути Джоном Малковичем"), Іl Dіvo італійського режисера Паоло Соррентіно та інших.

Француз Лоран Канті презентуватиме картину "Між стін", яка розповідає про повсякденне життя молодої вчительки французької мови в коледжі для неблагополучних дітей. Це вже третій французький фільм у конкурсній програмі Канського фестивалю.

Американця Джеймса Грея номіновано у Каннах втретє з мелодрамою "Два коханці" - у ній молодий житель Нью-Йорка (Хоакін Фенікс) розривається між двома дівчинами, яких зіграли Гвінет Пелтроу та Ванеса Шоу.

До конкурсу включено стрічки китайського режисера Цзя Чжан Ке й сингапурського режисера Еріка Ху. Також у рамках офіційної програми відбудеться спецпоказ картини "Гарний, поганий, дивний" корейця Кіма Чижи-Вуна.

Фільм Клінта Іствуда бере участь у Канському фестивалі вже вп"яте. Події таємничого трилера "Підміна" відбуваються в 20-х роках. Анджеліна Джолі грає мати, якій повертають викрадену дитину. При цьому їй здається, що дитину підмінили. У фільмі знялися Емі Райан і Джон Малкович.

Закриє Канський фестиваль нова картина Баррі Левінсона "Так що ж трапилося?" за участю Роберта Де Ниро та Брюса Віліса. Це екранізація мемуарів кинодеятеля Арта Лінсона. Фільм розповідає історію продюсера, що важко закінчує зйомки своєї картини та представляє її на Канському фестивалі.

Нагадаємо, "Золоту пальмову гілку" в 2007 році одержала картина "4 місяці, 3 тижня й 2 дні" румунського режисера Крістіана Мунджиу, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Шон Пенн хоче, щоб Канський фестиваль став повною протилежністю "Оскару"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі