вівторок, 21 жовтня 2008 13:31

Сомалійські пірати захопили індійське судно

Пірати біля побережжя Сомалі захопили індійське вантажне судно з 13 членами екіпажа на борту, повідомляє агентство Ассошиейтед Прес. За даними представника Міжнародного морського бюро (ММБ) Ноеля Чунга (NoelChoong), захоплення судна сталося у вихідні, але сигнал лиха був отриманий ММБ тільки в понеділок.

Піратство біля берегів Сомалі набуває загрозливих масштабів. З початку цього року в цьому районі було зафіксовано 74 напади піратів на цивільні судна. В даний час пірати утримують десять судів, велика частина з яких знаходиться в порту Ейль, на території невизнаного державного утворення Пунтленд.

Найгучніший піратський напад - захоплення українського сухогруза "Фаїна". На його борту знаходяться 33 танки Т-72, а також зенітно-кулеметні установки, гранатомети, боєприпаси. У складі екіпажа судна - один громадянин Латвії, троє росіян і 17 громадян України. Капітан "Фаїни" - громадянин Росії Володимир Колобков - помер від серцевого нападу. Пірати погрожують убити заручників у разі силової операції по їх звільненню і вимагають викуп у вісім мільйонів доларів.

Після падіння в 1991 році режиму Мухаммеда Сиада Барре в Сомалі йде громадянська війна, що забрала життя від 300 до 500 тисяч чоловік. У 2004 році за підтримки міжнародного співтовариства в Сомалі були створені нові інститути влади. Проте, тимчасовий уряд не зміг нормалізувати в країні ситуацію і, зокрема, вирішити проблему піратства, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Сомалійські пірати захопили індійське судно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі