середа, 04 грудня 2019 08:22

Сьогодня відзначають Третю Пречисту: традиції свята

Сьогодня відзначають Третю Пречисту: традиції свята
На Введення заборонялося шити, прибирати і прати. Фото: Liza.ua

Сьогодні православні і греко-католики відзначають Введення в храм Пресвятої Богородиці або Третю Пречисту.

У Православній церкві Введення належить до числа дванадесятих свят. У католицькій церкві це свято має ранг "Memoria" (Пам'ять), його відзначають 21 листопада за григоріанським календарем, пише nv.ua.

Історія свята

Відповідно до Священного Писання, праведні Іоаким і Анна з Назарета - стара бездітна пара - невпинно молилися про дитину, давши обітницю, що дитя присвятить життя служінню Богу. У них народилася дочка, яку назвали Марією. Коли їй виповнилося три роки, батьки, виконуючи обіцянку, привели дівчинку до Єрусалимського храму, і вона самостійно подолала високі сходинки, що ведуть до входу. Там дитину зустрів первосвященик Захарія. Він ввів Марію у вівтар. Пресвята Діва прожила в храмі близько 11 років.

Традиції і заборони

В Україні святкування Третьої Пречистої починали з відвідування церкви. Після літургії вся родина відправлялася додому. Якщо першим гостем в будинку стане молодий хлопець, та ще й з грошима, сім'ю очікують здоров'я і багатство в новому році. А якщо прийде літній чоловік - хтось захворіє або збідніє. На стіл подавали рибу і червоне вино, які дозволені під час Різдвяного посту на свята.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Початок Різдвяного посту: як дотримуватися, чим харчуватися

На Введення заборонялося шити, прибирати і прати.

У східних регіонах України цього дня освячували воду, вірячи, що через неї на людей зійде благословення від Пресвятої.

Прикмети

Зі свята Введення приходить справжня зима і сніг, що випав, розтане вже не скоро. Також визначали якою буде погода протягом року. На Введення мороз - усі зимові свята з морозом, тепло - усі свята з теплом. Скільки на Введення води, стільки на Юрія трави. А іній на деревах у цей день обіцяв багатий урожай вівса.

21 вересня православні святкують Різдво Пресвятої Богородиці. Цей день присвячений народженню Діви Марії - матері Ісуса Христа. У народі споконвіків називається Друга Пречиста. Згідно з церковними вченнями, ця подія має найважливіше значення для всіх людей, оскільки саме Богоматір подарувала людству Спасителя.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодня відзначають Третю Пречисту: традиції свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі