пʼятниця, 25 січня 2008 12:27

Сьогодні згадують Володимира Висоцького: він народився 70 років тому

Сьогодні згадують чудового поета, актора і співака Володимира Висоцького, що зробив себе натягнутим нервом суспільства і залишився ним у сучасному світі. 25 січня виконується 70 років з дня народження прославленого артиста.

Довіру і безоглядну любов дарував публіці його хрипкий голос за допомогою магнітофонних бобін з лавсановою стрічкою, завдяки цій непідвладній цензурі побутовій техніці він і став тим, ким повинен був стати - голосом останнього радянського покоління.

Під знаком ювілею Володимира Висоцького, що за життя встиг торкнутися, здається, всіх хворих, заборонених і потрібних людям тем, пройде весь день культурного життя Москви. У рідному театрі на Таганці, на сцені якого розкрився його драматичний талант, сьогодні відбудеться презентація нового проекту - книги "Володимир Висоцький. Дві долі". У неї включені нові роботи Михайла Шемякіна - 42 графічні листи - по числу прожитих Висоцьким років, а також його новий портрет.

За словами самого Шемякіна, "цей цикл є результатом його багаторічної праці. "Дві долі" - це художньо- графічний пам"ятник Володимиру Висоцькому - чудовій людині, моєму другу, а також пам"ятник всій його творчості", - наголосив  Шемякін.

Увечері там же, в театрі на Таганці, буде показаний спектакль "Володимир Висоцький" в постановці творця і керівника прославленого колективу Юрія Любимова. День народження Висоцького відзначають також "Співдружність акторів Таганки", де можна буде побачити поставлений режисером і актором Миколою Губенком спектакль "ВВС (Висоцький Володимир Семенович)", і театр "Біля Нікітських воріт", який представить глядачам постановку "Дівчатка" по однойменній повісті Висоцького (режисер Марк Розовський).

Напередодні ювілею стали відомі імена лауреатів престижної премії Володимира Висоцького "Своя колія", яка вручається щорічно людям будь-яких професій, які в "найкрутіших" ситуаціях не зраджують своїм переконанням, тобто живуть "по Висоцькому".

Цього року лауреатами стали Карен Шахназаров - гендиректор правління кіноконцерну "Мосфільм" "за виняткову завзятість і організаторський талант в роботі по відродженню цієї кіностудії", заслужений вчитель Росії Борис Давидович "за створення унікальної творчої методики навчання високообдарованих дітей", а також Адельбі Ахкумбеков - рятувальник першого класу Ельбруського пошуково-рятувального загону МНС Росії "за мужність і професіоналізм, за готовність завжди прийти на допомогу тим, хто потрапив в біду".

"Він був людиною без шкіри, його слова обпалювали, а гра на сцені приводила у захват"

За словами багатьох відомих акторів, більшість з яких - народні і заслужені артисти, вони готові відмовитися від своїх звань на користь , на їх погляд, більш почесного, - всі вони були друзями Володимира Семеновича.

Як заявив Борис Хмельницький, що працював разом з Висоцьким у московському театрі на Таганці у Юрія Любимова, "пройшло 28 років відтоді, як Володі немає з нами, але всі як і раніше пам"ятають і люблять його". Щороку 25 липня, в день смерті поета, тисячі людей приходять до його пам"ятника в центрі російської столиці. "Ми постійно проводимо вечори пам"яті по всій Росії і за кордоном, і вони завжди проходять при переповнених залах", - додав Хмельницький.

Відзначимо, в Московському театрі драми і комедії на Таганці, куди Висоцький прийшов наприкінці 1964 року, він працював аж до останніх днів. Грав у багатьох спектаклях: "Життя Галілея", "Антимиры", "Берегите ваши лица", "Десять днів, які потрясли свт", "Послухайте", "Полеглі й живі".

Талант Висоцького був невичерпний і багатогранний. Володимир Висоцький-актор брав участь в створенні 30-ти художніх і телевізійних кінофільмів: "Господар тайги", "Погана хороша людина", "Оповідь про те, як цар Петро арапа одружував". Особливу популярність Володимиру Висоцькому принесли дві ролі в телевізійних фільмах - Жеглова з "Місце зустрічі змінити не можна" і Дона Гуана в "Маленьких трагедіях".

Він був близький і зрозумілий всім, вважає художній керівник Театру на Таганці Юрій Любимов. "Кругозір його пісень зачіпав всіх, всім шарам суспільства він був близький і зрозумілий - від академіків до блатних", - відзначив режисер.

Він відзначив, що "Висоцький був найобдарованішою людиною у поезії, і його душа залишилася в його творах, його піснях". Він також розповів, що вплив поета був настільки великий, що навіть після несподіваної кончини Висоцького 25 липня 1980 року, жоден глядач спектаклю "Гамлет", в якому він грав головну роль, і черговий показ якого повинен був відбутися на сцені театру, не здав квиток, повідомляє  ІТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні згадують Володимира Висоцького: він народився 70 років тому ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі