понеділок, 10 грудня 2007 15:43

Сьогодні виповнилися перші роковини з дня смерті Піночета

Сьогодні виповнилися перші роковини з дня смерті Піночета
Сьогодні виповнуються перші роковини з дня смерті Піночета.

3 грудня 2006 року Піночет переніс важкий інфаркт, того ж дня зважаючи на небезпеку життя над ним був здійснений обряд соборування і причастя. Помер 10 грудня 2006 року в госпіталі Сантьяго. За наявними даними, його тіло кремували, державних похоронів і трауру не було (йому надали тільки військові почесті). Після смерті колишнього диктатора чилійське суспільство опинилося розколеним: 11 грудня 2006 року в Сантьяго було ознаменовано багатолюдними тріумфуючими виступами супротивників Піночета з одного боку і траурними зборами прихильників покійного - з іншого.

Аугусто Піночет - чилійський військовий диктатор. Народився 25 листопада 1915 у Вальпараісо. Здобув освіту у військовій академії в Сантьяго. Просувався по сходах військової кар"єри, був призначений бригадним генералом під час правління Едуардо Фрєї Монтальви. При президентові Альєнде став командуючим гарнізону міста Сантьяго, а в 1973 був призначений головнокомандуючим армії.

У вересні 1973 брав участь в скиданні Альєнде, після вбивства останнього зайняв пости президента і голови держави. Десятки тисяч прихильників Альєнде були розстріляні, режим Піночета неодноразово засуджувався ООН і правозахисними організаціями за застосування тортур відносно затриманих осіб. У 1980 за допомогою референдуму, який проходив під контролем хунти, Піночет зміг змінити відповідну статтю конституції і продовжив термін свого перебування у влади ще на вісім років. Після зниження попиту на мідь на світовому ринку економічна ситуація в країні погіршало. У 1986 на Піночета був здійснений замах.

Під тиском ззовні і з боку його власних помічників в кінці 1980-х років почали реформи демократичного характер. На плебісциті в жовтні 1988 йому було відмовлено в праві продовжити термін президентства після його закінчення в березні 1990. У грудні 1989 лідер опозиції Патрісио Ейлвін був вибраний президентом, вигравши на виборах у ставленика Піночета. Сам Піночет залишався при владі до 11 березня 1998 і присікав спроби розслідування злочинів військових. Після відставки з поста командувача Піночет був призначений довічним членом сенату.

У жовтні 1998 Піночет був арештований в Лондоні на вимогу іспанських властей, що звинувачували його в геноциді, тероризмі і вбивствах іспанських громадян, громадян Чилі і інших країн. Лондонський суд ухвалив рішення про його екстрадицію, проте в березні 2000 міністр внутрішніх справ Великобританії Джек Строу заявив, що не допустить екстрадиції в яку-небудь з країн, що вимагають його видачі. Піночет був звільнений з-під домашнього арешту і повернувся до Чилі, де Апеляційний суд в червні 2000 позбавив його імунітету як довічного сенатора. 1 лютого 2001 він був арештований і поміщений під домашній арешт, проте вже в квітні 2001 звільнений рішенням суду.

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні виповнилися перші роковини з дня смерті Піночета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі