пʼятниця, 14 лютого 2020 09:09

Сьогодні відзначають день комп'ютерника: найцікавіше про свято

Сьогодні відзначають день комп'ютерника: найцікавіше про свято
14 лютого відзначають День комп'ютерника. Фото - terminovo.te.ua

14 лютого, крім Дня святого Валентина, відзначають і професійне свято - День комп'ютерника.

Саме цього дня 1946-го запрацював перший робочий електронний комп'ютер ENIAC I. До нього були лише прототипи й експериментальні моделі.

ENIAC став першим комп'ютером, який вирішував реальні практичні завдання: обраховував балістичні таблиці армії. До речі, саме від ENIAC сучасні комп'ютери успадкували двійкову систему числення.

Традиції свята

Дня комп'ютерника Єдиної концепції свята немає досі. Найчастіше невеликі фірми, пов'язані з технічними або інформаційними питаннями комп'ютерної техніки, влаштовують корпоративи. Комп'ютерники збираються разом і за "солодким столом" обговорюють роботу. У великих корпораціях для співробітників напередодні свята влаштовуються тематичні семінари, запрошуються професіонали своєї справи, які розповідають про нові технології або методи роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українці відпочиватимуть у березні: свята та вихідні

Цікаві факти про світ комп'ютерів

- 1982-го, за версією американського журналу Time, комп'ютер став "людиною року".

- У фахівців комп'ютерної сфери кілька професійних свят на рік. Так, 13 вересня відзначається День програміста, в останню п'ятницю липня – День системного адміністратора, 9 вересня – День тестувальника.

- У США в 1984-1999-х продали персональних комп'ютерів більше, ніж автомобілів.

- Символ "@" в Україні називають собачкою, у багатьох інших країнах - равликом або мавпочкою.
- У Великобританії у 2006-2013-х вийшов телесеріал "Комп'ютерники" про витівки трьох фахівців служби підтримки інформаційних технологій.

- 1998-го у Китаї двох хакерів, які зламали комп'ютерну систему банку і поцупили $31 тис., засудили до смертної кари.

14 лютого вшановують День святого Валентина. Його вважають покровителем усіх закоханих. Свято бере початок у 269 році. Тоді римський імператор Клавдій II заборонив одружуватися військовим. Вважав, що особисте життя заважає службі. Попри заборону, молодий священник Валентин, всупереч указу, таємно вінчав закоханих. Тоді Клавдій наказав стратити його. У в'язниці Валентин чекав на виконання смертного вироку. За ґратами він закохався у доньку тюремника Юлію. Дівчина була сліпа. Священник зцілив її. А перед стратою залишив для неї лист із підписом "Твій Валентин". Церква канонізувала священника. У 496-му папа римський Геласій I оголосив День святого Валентина - 14 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні відзначають день комп'ютерника: найцікавіше про свято». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі