неділя, 02 серпня 2020 11:05

Сьогодні відзначають День Іллі: історія свята, традиції та заборони

Автор: tsn.ua
  2 серпня українці відзначають День пророка  Іллі
2 серпня українці відзначають День пророка Іллі

2 серпня українці відзначають День пророка Іллі - дохристиянське народне свято.

Іллю в християнстві називають найбільш шанованим святим Старого Завіту, повелителем родючості, дощів і блискавок, бо святкують цей день по-особливому. Він народився за 900 років до різдва Христа, понині його вважають прикладом цнотливого життя. Ілля вів боротьбу з ідолопоклонством, а також здійснював чудеса.

Ілля служив царю Ахаву, який, своєю чергою, поклонявся Ваалу (сонцю). Ілля, за словом Господа, закликав людей звернутися до істинного Бога, інакше царство спіткає голод. Цар не послухався пророка, і в країні настала посуха. Через рік Ілля знову оголосив людям про те, що всі біди відбуваються через поклоніння Ваалу. Щоб "розбити" оману ізраїльтян, Ілля запропонував зробити два жертовника: один Ваалу, а інший Богу, і сказав: "Принесемо жертви, і якщо вогонь з неба зійде на жертовник Ваала, значить, він істинний Бог, а якщо ні, то ідол".

Згідно з переказами, пророка живим забрали на небо. Туди він помчав на вогненній колісниці, запряженій чотирма білими кіньми, залишивши після себе свого духовного учня Єлисея. Вважається, що на небі Ілля чекає другого пришестя Христа, щоб знову повернутися на землю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Епіфаній пояснив суть свята Маковея

Традиції на Ільїн день - що не можна робити

Не можна виконувати сільгоспроботи, пускати додому бездомних тварин, бо вважається, що в цей день вони являють собою нечисту силу. Виганяти худобу на пасовища - можуть загризти вовки; стояти під деревами при грозі; купатися у водоймах.

Чому не можна купатися на День Іллі

Купання на День Іллі потрапило під заборону через те, що, згідно з повір'ям, Ілля-пророк в річках воду каламутить, після чого вона стає холодною. У народі кажуть: "До Іллі люди купаються, а потім з озером прощаються".

Також люди вірили, що нечисть ховається від Іллі у воді. Тих, хто наважиться зайти в річку, русалки і водяні тягнуть на дно. Також предки вірили, що купання на День Іллі загрожує важкими хворобами.

Православні віряни в серпні 2020 року відзначають кілька великих свят. Зокрема, Медовий Спас, Преображення Господнє, Успіння Пресвятої Богородиці.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні відзначають День Іллі: історія свята, традиції та заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі