середа, 19 грудня 2007 12:02

Сьогодні відбудеться унікальне зближення Марсу і Землі

За даними НАСА, Марс і Земля знаходяться в точці свого максимального зближення, оскільки орбіти планет співпали, а завдяки місцю їх збігу відстань між планетами скоротилася до 88 млн. кілометрів. Наступне подібне зближення відбудеться лише в 2016 році.

За розрахунками фахівців, точка максимального зближення планет буде пройдена сьогоднішньою ніччю в 3:50 за київським часом, коли планети розділятимуть 88 165 305 кілометрів. У цей момент Марс буде чудово видно на нічному небі у вигляді дуже великої яскравої помаранчево-бордової цятки, а за наявності бінокля або любительського телескопа можна буде побачити навіть контури рельєфу планети.

Таким унікальним зближенням мають намір скористатися і учені, для чого космічний телескоп Хаббл проведе зйомку планети.

З погляду орбіти Марс найближче до Землі під час протистояння, коли планета знаходиться в напрямі, протилежному Сонцю. Протистояння повторюються кожні 26 місяців в різних точках орбіти Марса. Але раз в 15-17 років протистояння припадає на той час, коли Марс знаходиться поблизу перигелії; у цих так званих великих протистояннях відстань до планети мінімальна, і Марс особливо добре видно.

Мінімальна відстань від Марса до Землі складає 56 млн. кілометрів, максимальне - близько 400 млн. Кілометрів, повідомляє Ukrindustrial.com.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні відбудеться унікальне зближення Марсу і Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі