пʼятниця, 31 жовтня 2008 08:55

Сьогодні весь світ святкує Хеллоуїн

Сьогодні весь світ святкує Хеллоуїн

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада весь світ святкує старовинне кельтське свято - Хеллоуїн (назва "Halloween" утворилася від вислову "All Hallow"s Eve", яке розшифровується як "All Hallowed Souls Eve" - Меса всіх святих), відомий також як переддень Дня всіх святих.

Зародившись ще у язичницькі часи в рамках культу предків і похоронного культу, Хеллоуїн як жодне інше свято багатий на традиції, розраховані на те, щоб задобрити душі покійних і "переконати" їх не чинити зла живим.

В язичницькі часи європейці вірили, що у хеллоуїнську ніч межа , що відділяє світ живих від світу мертвих, стає настільки тонкою, що душі померлих безперешкодно приходять у наш світ.

В християнську епоху Хеллоуїн переусвідомили у новому релігійному контексті: у VII ст. Папа Боніфацій IV затвердив 1 листопада як День всіх святих, 2 листопада стало Днем душ - днем вшановування всіх померлих. При цьому Хеллоуїн не втратив своєї своєрідної символіки.

В США Хеллоуїн - одне із найулюбленіших свят, за популярністю мало поступається навіть Різдву. У ніч з 31 жовтня на 1 листопада на вулицях міст можна побачити натовпи народу - як дорослих, так і дітей, переодягнених відьмами, привидами та іншою нечистю.

Проте, Хеллоуїн в Америці давно перетворився у подію, насамперед, комерційну. Щорічно на це свято тут витрачають кілька мільярдів доларів. У магазині можна купити практично все, що треба: починаючи від карнавального костюма і гриму, щоб намалювати на обличчі кров чи зробити його до нестями блідим, до пластмасових скелетів і черепів, що вміють розмовляти. І, звичайно ж, скрізь продаються найголовніші атрибути цього свята - світильники з гарбуза різних розмірів, які символізують одночасно закінчення збору урожаю, злий дух і вогонь, що відлякує його. Стараються для клієнтів і ресторани, а без тематичної хеллоуїнської вечірки не обійдеться жоден нічний клуб. До речі, гарбуз - винахід американців. А до того в Ірландії і Шотландії страшні гримаси, в які потім вставляли свічки, вирізали з ріпи і картоплин, в Англії - з буряка.

Щодо Європи, то тут Хеллоуїн, як правило, проходить у "сімейному форматі". Будинки прикрашають традиційними омелою, вересом і, звичайно ж, гарбузами. Діти вдягають костюми, ходять до сусідів і отримують в подарунок солодощі.

Свята, пов"язані із вшановуванням душ покійних предків, існують не тільки в рамках західноєвропейської культури. Японці спілкуються з душами померлих, запалюючи паперові ліхтарики і пускаючи їх по воді у серпні, під час буддійського свята Про-Бон. Слов"яни здавна співвідносили культ предків із святами культу родючості, що припадають на початок весни.

В Україні Хеллоуїн став популярним лише кілька років тому, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні весь світ святкує Хеллоуїн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі