четвер, 24 квітня 2008 09:31

Сьогодні у православних християн - Чистий четвер

Сьогодні, 24 квітня, православні християни відзначають Чистий четвер на Страсному тиждні (седмиці). Цей день називається також Великим. Сьогодні православний мир згадує Таємну вечерю і встановлення Ісусом Христом таїнства Євхаристії, повідомляє сайт "Украинской православной церкви".

Як відомо, у Великий четвер здійснюється літургія Василя Великого. На всеношній великого Пятка, яка здійснюється в четвер увечері, буває утреня з читанням дванадцяти евангелій Святих пристрастей Ісуса Христа. Під час цієї служби віруючі стоять із свічками, які потім несуть додому.

За старим звичаєм, роблять на косяках дверей знак хреста святим вогнем четверга. Інколи в сім"ях існує звичай зберігати вогонь четверга в лампадах до Великодня.

Також зазначимо, що в кафедральних соборах здійснюється обряд обмивання ніг, а при мітрополічій московській кафедрі цього дня вариться святе міро.

Багато православних віруючих цього дня приступають до причастя, оскільки у Велику п"ятницю літургія не служиться, і літургія у Великий четвер - остання перед Великоднем.

Також цього дня прийнято здійснювати обмивання ще до сходу сонця. Звідси і пішла назва дня - "Чистий четвер". Багато хто вірить, що у Великий четвер умиватися потрібно обов"язково "з срібла". "Хто перший з срібла вмиватиметься - обличчя біле буде".

У минулі часи наші предки в четвер перед Великоднем варили кисіль, виносили його в мисці на вулицю і кричали: "Мороз, мороз! Не морозь наш овес! Киселю випий, нас потіш!".

Безліч обрядів Великого четверга пов"язана з бажанням очистити будинок, двір, город від грязі, що накопичилася за зиму. У ряді регіонів прийнято збирати ялівець або верес і обкурювати гілками, що горять, внутрішні приміщення в будинках.

Зазначимо, що 21 квітня, у православних християн почався Страсний тиждень- останній тиждень перед Великоднем, коли Церква згадує хресні страждання Ісуса Христа, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні у православних християн - Чистий четвер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі