четвер, 10 травня 2007 12:50

Сьогодні турецький парламент скоротить собі повноваження

Сьогодні парламент Туреччини розгляне в другому читанні пакет поправок в Конституцію, який передбачає всенародне обрання президента. Пропонується обирати голову держави на п"ять років з можливістю переобрання ще на один термін і скоротити термін повноважень законодавчих зборів з нинішніх п"яти років до чотирьох.

Для ухвалення поправок в Конституцію необхідно, щоб при вторинному голосуванні законопроект підтримали дві третини депутатів і підписав діючий президент Туреччини Ахмет Сезер, який має право накласти вето на законопроект або проведення референдуму для обговорення питання про внесення поправок до основного закону. Якщо ж він затвердить зміни до Конституції, то вибори нового президента і парламенту можуть відбутися одночасно - 22 липня.

Зараз турецький президент обирається парламентом в чотири тури. Для того, щоб пройти перші два, кандидатові необхідно набрати голоси двох третин парламенту - 367 депутатів. У третьому і четвертому турах кандидатові досить дістати схвалення простої більшості в 276 депутатських голосів, пише Новий регіон.
Зараз ви читаєте новину «Сьогодні турецький парламент скоротить собі повноваження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі