пʼятниця, 21 вересня 2007 10:01

Сьогодні свято Різдва Пресвятої Богородиці

21 вересня Православна Церква святкує Різдво Пресвятої Богородиці. Цей день починає новий церковний рік - вся історія Нового Заповіту починається з появи на світ маленької дівчинки, яку назвуть престолом Бога.

Богородиця народилася у немолодої благочестивої пари Іоакима і Анни. Іоаким походив з дому царя Давида, Анна - зі священицького роду. Племінниця Анни, праведна Єлизавета, стала потім матір"ю Іоанна Крестителя і двоюрідною сестрою майбутньої Діви Марії.

Одного разу до Анни з"явився Ангел Господній і сказав: "Твоя молитва почута Богом, і ти зачнеш і народиш дочку благословенну, вищу за всіх земних дочок. Заради Неї благословенні будуть усі пологи земні. Наречи Її Марією".

Почувши ці радісні слова, праведна Анна вклонилася Ангелові й сказала: "Живий Господь Бог мій! Якщо в мене дійсно народиться дитя, то я віддам його Господу на служіння. Хай воно служить Йому, прославляючи Його ім"я у все життя".

З усіх описаних подій на святковій іконі відображений саме момент народження Пресвятої Діви. Її мати, праведна Анна, - в центрі на високому ложі. Поряд - жінки з дарами, повивальна бабця і служниці, що омивають Богоотроковицю в купелі або вже підносять Її матері. Нерідко зображена і Діва Марія в колисці. Це свято - велика утіха для бездітного подружжя.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні свято Різдва Пресвятої Богородиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі