четвер, 14 серпня 2008 08:24

Сьогодні православні відзначають Медовий Спас

Цього дня відзначається свято всемилостивого Спаса Христа Бога та Пресвятої Богородиці на честь перемоги 1164 року великого князя Андрія Боголюбського у поході проти поволзьких болгар та грецького імператора Михайла над сарацинами.

За церковним календарем, 14 серпня, окрім першого Спаса, відзначається також День хрещення Русі.

14 (1) серпня православна церква святкує Походження Чесних Древ Животворного Хреста Господнього, який у народі називають Першим медовим Спасом. Першим - оскільки це перше із трьох свят Спаса. Попереду ще - Яблучний та Горіховий спаси.

У цей день разом з освяченням води здійснюється освячення меду. Його також називають "Спасом на воді", "Мокрим Спасом", оскільки у російській церкві це свято поєдналося із згадкою про Хрещення Русі 1 серпня (стар. ст.) 988 р. Звістка про день Хрещення Русі збереглася у хронографах ХVI століття: "Хрестися князь великий Володимир Київський і всія Русі серпня 1".

За церковними канонами, під час богослужіння здійснюється винесення хреста на середину храму для поклоніння, а після літургії - хресна хода на воду. При цьому разом із водою освячується мед. Саме цього дня пасічники беруться до збору врожаю.

За переказами, свято прийшло із Константинополя, де щорічно у храмі Софії частиною хреста освячували воду для відвернення хвороб, оскільки саме у серпні їхня кількість зростала. Початок свята датують IX століттям, а у XII-XIII воно утвердилося у всіх помісних церквах.

Із Медового Спаса починається Успенський піст, який триватиме до 28 серпня. За суворістю він прирівнюється до Великого.

За народними прикметами, на Медовий Спас відлітають стрижі та ластівки, що вважається першим знаком осені. У цей день віряни йдуть до церкви із букетами польових трав та квітів. Освячені чебрець, м"ята, мак мають простояти вдома цілий рік.

Також цього дня відзначається Свято Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці, встановлене з нагоди знамень від ікон Спасителя, Пресвятої Богородиці та Чесного Хреста під час битв святого князя Боголюбського із волзькими болгарами. Під час битви (1 серпня за старим стилем 1164 року) сталося чудо: світлі промені від ікони Спасителя та Богоматері покрили своїм світлом усю російську армію, і воїни, що надихнулися таким Божим благоволінням, розгромили ворожу армію і зайняли декілька міст супротивника, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні православні відзначають Медовий Спас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі