вівторок, 12 жовтня 2010 13:53

Сьогодні оголосять володаря Букерівської премії

Сьогодні оголосять володаря Букерівської премії

Ім'я лауреата Букерівської премії, що вручається щорічно кращому англомовному авторові за підсумками 2010 року буде оголошено у вівторок на традиційній урочистій церемонії в Гілдхоллі - церемоніальній ратуші лондонського району Сіті.

Журі, очолюване колишнім придворним поетом британського королівського двору Ендрю Моушеном, назве кращий твір з шести фіналістів цього року.

Шорт-лист Букера (повна назва Man Booker Prize) був оголошений на початку вересня. У число фіналістів увійшли австралієць Пітер Кері з романом "Папуга і Олів'є в Америці", ірландка Ема Донохью з "Кімнатою", південноафриканський драматург і романіст Деймон Гелгут, котрий живе в Канаді, з "Незнайомою кімнатою", Андрія Леві з "Довгою піснею", а також двоє британців - Говард Джейкобсон з "Проблемою Фінклера" і художником Том МакКарті з експериментальним романом "С".

Найбільш "зоряним" автором в цьому списку є Кері, який вже отримував Букера двічі - за книги "Оскар і Люсінда" в 1988 році і "Дійсна історія зграї Келлі" в 2001 році. Якщо Кері отримає премію цього року, він стане першим в історії автором - володарем трьох Букерівських нагород.

Серед фіналістів також номінанти минулих років - Гелгут і Джейкобсон.

До складу журі, окрім Моушена, входять літературний редактор газети Financial Times Розі Бло, креативний директор Королівського театру опери і балети Дебора Булл, журналіст і телеведучий Том Саткліфф, а також біограф і критик Френсіс Уілсон.

Букерівська премія, заснована в 1968 році, вручається щорічно за кращий прозаїчний твір англійською мовою, написаний громадянином Великої Британії, Ірландії, Зімбабве або однієї з країн британської Співдружності націй. Переможець отримує приз в 50 тисяч фунтів стерлінгів. Крім того, всім фіналістам, включаючи переможця, вручається чек на 2,5 тисяч фунтів, а також контракт на дизайнерське оформлення нової книги.

У 2009 році Букера отримала англійська письменниця Хіларі Ментел за історичний роман "Вулф Хол" про Томаса Кромвеля.

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні оголосять володаря Букерівської премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі