неділя, 11 квітня 2021 06:30

Сьогодні ходять в лазню та просять здоров'я - народні прикмети 11 квітня

Сьогодні ходять в лазню та просять здоров'я - народні прикмети 11 квітня
Сьогодні українці відзначають Берещення. Фото: pixabay.com

11 квітня за народним календарем українці відзначають Берещення. Сьогодні збирають березовий сік, який зможе вилікувати від хвороб, позбавити від слабкості. А вагітні просять у беріз легких пологів, щастя і здоров'я для майбутнього малюка. Також прийнято паритися в лазні з березовим віником. Гілки цього дерева очищають і оновлюють кров.

У цей день є ще чимало традицій, які здавна дотримувалися наші предки. Gazeta.ua зібрала для читачів головні звичаї Берещення.

Згідно з народними повір'ями, сьогодні з самого ранку і до пізнього вечора може бешкетувати домовик. Протягом всього року він живе з господарями мирноі лише 11 квітня не впізнає їх і вередує. Аби заспокоїти домовика українці його задобрювали - лишали гостинці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народні прикмети 10 квітня. В них вірили наші предки

Також сьогодні не радять молодятам відвідувати батьків, бо буде сварка. Якщо ж гостини не можна перенести на інший день, то краще приходити ввечері, коли день добігає кінці.

Прикмети 11 квітня на погоду

Швидкі і високі хмари - на гарну погоду

Вранці хмари скупчилися, немов величезні гори - чекайте до вечора дощу

Сонце за хмару сідає - до дощу

Галки літають зграями - до дощу

Сороки будують гнізда низько на деревах - до частих літних гроз, і навпаки

Сьогодні, 11 квітня, у православних українців завершується 4-й тиждень Великого посту. У церкві цього дня вшановують пам'ять святого Іоанна Ліствичника. Тому треба відвідати недільну церковну службу та помолитися. Також є традиція пекти печиво у вигляді драбинок в пам'ять про святого.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні ходять в лазню та просять здоров'я - народні прикмети 11 квітня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі