четвер, 15 вересня 2022 06:31

Сьогодні дізнаємося, чи буде зима суворою – прикмети дня

Сьогодні дізнаємося, чи буде зима суворою – прикмети дня
Фото: pixabay.com

15 вересня за народним календарем день Маманта-Овчинника. Цей день вважався нещасливим, тому селяни намагалися сьогодні не виганяти худобу з двору.

Маманта-Овчинника називали покровителем кіз і овець. У цей час опадали листя з черемхи, жінки й діти вирушали в ліс збирати журавлину. Важливо, щоб цього дня на столі були страви з козячого молока – сир, бринза тощо.

У церкві шанували пам'ять мученика Маманта, його батьків Руфіни й Феодота. Мати і батько Маманта були людьми знатними, але навіть попри це вони не змогли уникнути сумної долі – під час гонінь і переслідувань прихильників християнської віри їх запроторили в темницю, де обидва померли. Перед смертю Руфіна народила дитину, яку передоручила Богу. Маленького Маманта взяла на виховання багата вдова Амія, яка також поховала і його батьків. Амія зробила все, щоб виростити Маманта християнином, дала йому гарну освіту. Юнак міг похвалитися талантом красномовства, тож вирішив стати проповідником.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іменини 15 вересня: сьогодні день ангела святкують 17 імен

Прикмети 15 вересня

Якщо під час вечірнього доїння в корови стало тверде вим'я – завтра буде похолодання.

Миші риють нори з входом на південь – зима буде суворою.

На поверхню річки випливають білі карасі – на дощ.

Що заборонено робити 15 вересня

Відмовляти в допомозі.

Байдикувати.

15 вересня церква вшановує преподобних Антонія та Феодосія Печерських.

Заснована преподобним Антонієм і влаштована преподобним Феодосієм Києво-Печерська обитель зробилася зразком для інших монастирів і мала велике значення для розвитку Української Церкви. З її стін виходили знамениті архіпастирі, ревні проповідники віри й чудові письменники.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні дізнаємося, чи буде зима суворою – прикмети дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі