пʼятниця, 21 грудня 2007 16:03

Сьогодні день зимового сонцестояння

Хоча багато хто переконаний, що вже 21 день як наступила зима, астрономи починають відлік зимової пори року тільки з сьогоднішнього дня.

У ніч на 22 грудня, яка є щонайдовшою ніччю в році, наступає так звана абстрактна точка зимового сонцестояння. Тривалість світлого часу доби складає в ці дні всього близько 7 годин. Проте вже з 22 грудня світловий день почне поступово прибувати.

У Київській Русі існував звичай підпалювати колесо і пускати його з гори. Колесо, що горить, символізувало сонцеворот, що наступив.

А в Китаї цей день відзначають з піснями, танцями, хлопавками, феєрверками: там він вважається найщасливішим днем в році.

Китайці вірять, що з того часу піднімається "чоловіча сила" природи, і починається новий цикл. Цього дня імператори виїжджали загорож для здійснення урочистих ритуалів жертвопринесення Небу, а простій народ приносив жертву предкам, повідомляють РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні день зимового сонцестояння ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі