вівторок, 14 жовтня 2008 10:17

Сьогодні - День українського козацтва

Сьогодні в Україні - День українського козацтва. Це свято встановлене Указом Президента N 966/99 і святкується щорічно 14 жовтня, в день Покрови Пречистої Богородиці. "Враховуючи історичне значення і заслуги українського козацтва в затвердженні української державності і істотний внесок в сучасний процес державного будівництва, ухвалюю встановити День українського козацтва", - говориться у відповідному документі, підписаному Леонідом Кучмою.

Старою громадською організацією України козацького напряму є "Українське козацтво", яка була зареєстрована в березні 1992 року і до червня 1999 року була єдиною козацькою організацією в державі.

На сьогодні в Україні існують більше 25 козацьких громадських організацій, зокрема 14 - з міжнародним статусом.

Територіальні органи юстиції легалізували близько 350 організацій з місцевим статусом і понад 150 місцевих осередків зареєстрованих всеукраїнських і міжнародних громадських організацій козацького напряму. Найбільша кількість таких організацій - в Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській, Одеській, Харківській, Херсонській областях, АР Крим і місті Києві.

Пік активності козацького руху в Україні припав на 2004-2006 роки. Протягом цього періоду Міністерство юстиції зареєструвала більше половини всіх об"єднань козацького напряму, що існували в Україні.

Такому підйому сприяли укази Президента "Про відродження історико-культурних і господарських традицій українського козацтва" 1995 року і "Про Національну програму відродження і розвитку українського козацтва на 2002-2005 роки" 2001 року.

За даними Мінюсту, більшість козацьких організацій мають всі формальні ознаки воєнізованого формування. Статути таких організацій часто припускають носіння козацької зброї, проведення фізичної підготовки, військових підготовок, тренувальних вправ і так далі. Є відповідна ієрархія військових звань і форма. Успадковувавши історичні традиції, вказані організації прагнуть відтворити організаційну структуру, управління, козацькі звання, клейноди, однострой і іншу атрибутику козацтва. Очолює громадську організацію, як правило, верховний отаман або гетьман, виконавськими органами є рада отаманів, виборна і наказової старшини, місцеві осередки відтворюють історичні назви - паланка, кіш, курінь, сотня, полк, округ.

Саме ці особливості козацьких організацій і відрізняють їх за своєю природою від звичайних об"єднань громадян.

У квітні поточного року Президент України Віктор Ющенко ініціював і подав у Верховну Раду законопроект "Про принципи відродження і розвитку Українського козацтва, козацькі організації і їх об"єднання" N2441.

Запропонований документ визначає особливості створення і діяльності козацьких організацій і їх об"єднань, напрями їх діяльності, основи взаємодії між ними і з органами державної влади, органами місцевого самоврядування.

Законопроект направлений на забезпечення максимальної реалізації потенціалу козацької ідеї для консолідації суспільства, підвищення ролі українських козаків у виконанні завдань будівництва держави, відновлення історичних традицій українського народу шляхом залучення козацьких організацій до охорони громадського порядку, державного кордону України, культурної спадщини, фізкультурно-спортивній роботі, військово-патріотичному і духовному вихованню дітей і молоді.

Крім того, проект закону визначає статус і завдання Ради Українського козацтва як консультативно-дорадчого органу при Президентові України, передбачає діяльність відповідних рад на регіональному рівні, а також обумовлює статус Великої всеукраїнської козацької ради, яка скликатиметься для вирішення найважливіших питань розвитку українського козацтва.

Ухвалення вказаного Закону, на думку В.Ющенко, матиме велике суспільно-політичне значення, оскільки сприятиме консолідації українського суспільства, реалізації потенціалу українського козацтва, єднанню козацьких організацій і їх об"єднань навколо ідеї зміцнення державності України, відродження українського козацтва, історичних традицій українського народу, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні - День українського козацтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі