пʼятниця, 15 лютого 2008 10:28

Сьогодні Борис Тадич складе присягу перед депутатами парламенту

Переобраний на пост президента Сербії Борис Тадич у п"ятницю складе присягу перед депутатами Народної Скупщини (парламенту) і вступить на посаду голови держави.

Спікер Скупщини Олівет Дулич призначив на цей день спеціальне засідання парламенту, на якому має відбутися церемонія інавгурації Тадича.

Згідно конституції Сербії, президентський мандат триває п"ять років, а глава держави вступає на посаду відразу після складення присяги. Президент не має таких широких повноваженнь, як глави Росії або США. Разом з тим, він є верховним головнокомандувачем і має деякі інші важливі функції в державі.

Перед Тадичем, який удруге займе вищий державний пост, постають складні проблеми. Найболючиша з них - відділення Косово, яке влада в Пріштіні може оголосити вже найближчої неділі.

Президентові належить реалізувати один зі своїх головних передвиборних пунктів - інтегрувати Сербію до європейських структур. Для цього Бєлград повинен тісно співробітничати з Міжнародним трибуналом для колишньої Югославії, який вимагає видати колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджича і колишнього командувача армії боснійських сербів Ратко Младича, які переховуються. Така вимога може стати умовою для підписання угоди про співпрацю і наближення країни до Євросоюзу. Швидкого вступу Бєлграда в ЄС не відбудеться, а Брюссель може висувати все нові умови і вимоги до сербської сторони, відзначають експерти.

Що стосується подальшого розвитку відносин з Росією, то, вважають політики і експерти, можна говорити про певну стабільність, коли зв"язки тільки поліпшуватимуться. Найважливішим кроком у цьому напрямі стало підписання в кінці січня в Москві великих енергетичних угод.

Борис Тадич у другому турі голосування 3 лютого набрав трохи більше 50% голосів виборців, перемігши лідера сербських радикалів Томислава Николича.

П"ятниця в Сербії - неробочий день. Країна відзначає День державності Сербії. Це свято проголошено державним в 2001 році на знак пам"яті першого сербського повстання проти Османської імперії, яке почалося 15 лютого 1804 року під керівництвом Карагеоргія Петровича, повідомляє РИА "Новости".
Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Борис Тадич складе присягу перед депутатами парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі