середа, 05 серпня 2020 16:13

Соціологи дослідили причини безробіття людей з вищою освітою

Соціологи дослідили причини безробіття людей з вищою освітою
Більшість вакансій в Україні низькооплачувані. Фото: pixabay.com

Офіційна статистика зареєстрованих безробітних в Україні тримається на рівні 516 тис. Від початку карантину 54% українців знайшли роботу у сфері сільського господарства, раніше частина з них працювали в торгівлі. Приблизно половина усіх безробітних – це люди з вищою освітою. Таку тенденцію засвідчили дані Держстату. Можна припустити, що в Україні вища освіта не гарантує отримання роботи.

Проблема не в тому, що не можна знайти якусь роботу, а в тому, що більшість вакансій низькооплачувані, каже очільниця відділу дослідження рівня життя Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи Національної академії наук України Людмила Черенько. Тому люди відмовляються від таких вакансій. А роботу з вищим заробітком не знаходять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантин в Україні: як змінилося ставлення роботодавців до працівників

За її словами, тему з освітою можна розділити на дві. Перша - про людей, які справді отримали знання і диплом був офіційним сертифікатом цих знань. І коли люди практично не вчаться, а лише отримують диплом. Це стало ознакою останніх років.

"Є цілий сегмент отримувачів дипломів без відповідних знань. І, на жаль, це відбувається і на рівні вищої освіти, оскільки в суспільстві немає запиту на знання, а є запит на дипломи. Я очікую, що відбудеться значна трансформація і вища освіта буде менш потрібною. Люди шукатимуть інші шляхи для отримання кваліфікації та навичок", - каже Людмила Черенько.

На її думку, за весь період незалежності вища освіта була єдиним чинником, який знижує ризики бідності.

"Навіть якщо людина не працює за набутою спеціальністю, вона має більше шансів заробити. Можливо, це можна пояснити кращою адаптивністю. Освічені люди краще реагують на зміни, їм легше орієнтуватися в тому ж пошуку роботи, і, звичайно, роботодавці віддають перевагу таким фахівцям", - пояснює експертка.

Кількість прихованих безробітних - кого було відправлено в неоплачувану відпустку або переведено на часткову зайнятість - в Україні становить 3,1 млн осіб, або близько 17% усієї робочої сили країни.

Зараз ви читаєте новину «Соціологи дослідили причини безробіття людей з вищою освітою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі