понеділок, 06 вересня 2010 08:34

Собор, оспіваний у романі Гончара, може обвалитися будь-якої миті

Собор, оспіваний у романі Гончара, може обвалитися будь-якої миті

У Новомосковську на Дніпропетровщині на межі руйнування знаходиться унікальний дерев"яний Свято-Троїцький собор, збудований без жодного цвяха.

Вежі храму вже нахилилися на 20 градусів, а центральний купол просів і може обвалитися в будь-який момент. Фахівці бояться, зо храм може просто скластися, як картковий будиночок.

Цей храм, побудований запорожцями у 1778 році, є національним пам"ятником українського бароко XVIII століття. Він занесений ЮНЕСКО у світовій реєстр 100 найвидатніших пам"яток дерев"яного зодчества.

Особливо прославився храм після того, як про нього написав у своєму романі "Собор" Олесь Гончар. З того часу потік відвідувачів у церкві не вичерпується.

У соборі регулярно проводяться богослужіння, на які збираються сотні парафіян. Поки люди моляться, їхньому життю загрожує небезпека - адже в будь-який момент дерев"яні склепіння храму можуть обвалитися.

"Собор знаходиться в аварійному стані, і обласна архітектура вже в письмовому вигляді рекомендувала нам припинити проводити там богослужіння. Але ми не можемо цього зробити, адже тоді храм взагалі прийде в запустіння і швидко зруйнується. Цього літа ми своїми силами почали проводити реставраційні роботи дзвіниці, яка розташована перед собором. А на реставрацію храму у нас немає коштів", - розповів настоятель Свято-Троїцького собору, протоієрей Володимир Цешковський.

Востаннє собор реставрували 130 років тому. Після обстеження собору експерти дійшли висновку, що зміцнювати фундамент і вирівнювати куполи потрібно негайно, інакше врятувати церкву буде неможливо.

Проект реставрації храму вже розроблений, але на проведення цих робіт необхідно витратити близько 26 мільйонів гривень. Для територіальної громади і навіть для обласного бюджету – це величезна сума. Два роки тому місто зверталося до Кабміну з проханням виділити кошти на реставрацію собору. До сьогодні це питання так і зависло в повітрі.

Комсомольская правда в Украине

Зараз ви читаєте новину «Собор, оспіваний у романі Гончара, може обвалитися будь-якої миті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі