четвер, 11 жовтня 2018 15:57

Щоб підвищити рівень безпеки сховищ боєприпасів, мільярди не потрібні - Бутусов

Щоб підвищити рівень безпеки сховищ боєприпасів, мільярди не потрібні - Бутусов
Щоб підвищити рівень безпеки мільярди не потрібні, це можна зробити у рамках існуючого бюджету, - Юрій Бутусов. Фото: з відкритих джерел

Диверсія в Ічні - велика проблема і загроза, це стосується і попередніх підривів. В Україні було 6 стратегічних арсеналів боєприпасів.

Ічня — третій з них, що вибухнув. Залишилися склади у Цвітосі, Розсошках та Ушомирі, розповів Gazeta.ua журналіст і військовий експерт Юрій Бутусов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страшні наслідки: показали вражаючі фото з Чернігівської області

"Люди, яким тоді зробили зауваження щодо вибухів, зараз успішно поновлюються на своїх посадах через суди. Не покараний ніхто, у жодного керівника навіть не визначена відповідальність за це. Наприклад, Муженко (начальник Генерального штабу ЗСУ, - Gazeta.ua) навіть не бере на себе відповідальність за ці вибухи. Тому про його відставку і мови бути не може. Він завжди каже "у нас мало грошей", мовляв, тому все підривається, а ми ні за що не відповідальні. За цією ж риторикою як немає грошей, то які до нього питання", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Знову на ті ж граблі" - розповіли, скільки озброєння Україна втратила через вибухи в Ічні

Експерт вважає, щоб побудувати ідеальну інфраструктуру для зберігання боєприпасів потрібно не 500 млн грн, які цьогоріч виділили на арсенали зберігання боєприпасів, а мінімум 5-7 млрд грн.

"Але такий підхід абсолютно непрофесійний. Адже щоб підвищити рівень безпеки, мільярди не потрібні, це можна зробити у рамках існуючого бюджету. Потрібно застосувати інженерну техніку, щоб розсередити боєприпаси на більшій площі", - зазначив Бутусов.

Першочергово треба заховати реактивні снаряди, які стають основним чинником детонації складів

"Тобто відокремити місця зберігання реактивних снарядів від місць зберігання інших боєприпасів. Тоді, якщо диверсанти якесь підірвуть, то вибухнуть конкретні сховища, а не усі разом. Якщо немає грошей, людей, ресурсів, то треба принаймні знизити ризики втрат", - додав військовий експерт.

9 жовтня о 3.30 на 6 військовому арсеналі неподалік міста Ічня на Чернігівщині стався вибух. Людей терміново евакуювали. Дороги закрили для усіх видів транспорту. Задля безпеки - обмежили повітряний простір. Пожежу вдалося локалізувати. Серед основних версій НП - робота російської диверсійної групи.

Зараз ви читаєте новину «Щоб підвищити рівень безпеки сховищ боєприпасів, мільярди не потрібні - Бутусов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі