понеділок, 24 березня 2008 12:52

Щоб отримати соціальні послуги в Україні, потрібні сталеві нерви

Щоб отримати в Україні соціальні послуги, пенсії чи пільги потрібні сталеві нерви. Це знову засвідчило дослідження, що його провели в Херсоні неурядові організації, в тому числі Комітет виборців України.

Спеціально навчені інтерв"юери відвідали 11 установ. Вже при вході до багатьох з них виявляли недоліки. У 86% випадків доводилося розпитувати у вахтера про місцезнаходження необхідної соціальної служби чи підрозділу. Не допомагали навіть інформаційні стенди, якщо такі були.

Справжня проблема – пошук зразків документів, які необхідно заповнювати. Найбільше нарікань викликає процедура оформлення інвалідності. За словами члена експертної групи Галини Бахматової, держслужбовці теж багато від чого потерпають: "Безперервні законодавчі новації, неузгодженість різних інстанцій, низький кваліфікаційний рівень самих держслужбовців - все це спричинює їхню перевантаженість, кожен почувається роздратовано і зриває цю роздратованість на людях".

Щоб змінити ситуацію на краще, необхідно поширювати досвід громадських приймалень і так званих "єдиних вікон", - вважають учасники експедиції "Корупційна діра". Вони також пропонують місцевим органам влади провести аудит організації надання соціальних послуг, а соціальним службам - підготувати інформаційні дороговкази і затвердити обов"язковий перелік матеріалів, що розміщуються на стендах, повідомляє Німецька хвиля

Зараз ви читаєте новину «Щоб отримати соціальні послуги в Україні, потрібні сталеві нерви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі