середа, 03 березня 2021 17:59

Що відбувається з вашим багажем після паспортного контролю. Як вибити компенсацію за його втрату

Автор: pixabay.com
  За втрачений багаж можна вимагати гроші
За втрачений багаж можна вимагати гроші

Літак, як вид транспорту, користується великою популярністю серед українців. Ним можна швидше і комфортніше подолати велику відстань. Але часто після перельотів пасажири можуть зіткнутися з проблемами багажу. Валізи псують або навіть гублять.

Gazeta.ua дізналася, чому зникають багажі і що робити у таких випадках.

"Багато людей стає заручниками таких ситуацій, тому що за багаж відповідає аеропорт. Можливо, не завантажили вчасно або не встигнули перемикнули стрічку - і один із багажів пішов уже на інший рейс", - говорить туристичний оператор Ірина Орлова.

Є кілька причин, чому багаж може загубитися. Перше - це поспіх і брак часу. Якщо ви приїжджаєте в аеропорт в останню хвилину, проходите реєстрацію і здаєте свої валізи, то працівники не встигають завантажити все це в літак і часто відправляють багаж наступним рейсом. Інша причина - втрата бирки. Співробітники аеропорту можуть погано її приклеїти, або ж вона може відпасти при транспортуванні, через що багаж залишиться нічий.

Часто речі можуть загубитися, якщо ви летите з пересадками, і особливо коли користуєтеся при цьому послугами різних авіакомпаній. У цілому, від цього ніхто не застрахований, але потрібно знати, як повернути свій багаж. Насамперед ви маєте звертатися до авіакомпанії.

"Якщо речей нема на багажній стрічці або багаж пошкоджено, тоді потрібно йти до стійки Lost and Found. Якщо аеропорт невеликий і стійки нема, може допомогти представник авіакомпанії або співробітник аеропорту, який відповідає за багаж, - говорить туроператор Дмитро Волковський. - Вашу валізу спробують знайти, якщо не вийде, то запропонують заповнити акт Property Irregularity Report про неприбуття багажу. Обов'язкова умова - не залишайте багажну зону, доки не заповните акт. Без нього авіакомпанія не нестиме відповідальності за валізу. Акту одразу присвоюють номер і завантажують до World Tracer - всесвітню систему пошуку багажу. Після цього багаж шукатимуть автоматично по всіх аеропортах і пасажир може слідкувати за цим процесом через сайт системи. Більшість загубленого багажу знаходять протягом 2 днів".

Автор: pixabay.com
  Якщо багаж не знайшли протягом 3 тижнів, то він вважається втраченим.
Якщо багаж не знайшли протягом 3 тижнів, то він вважається втраченим.

При втраті багажу вам можуть надати необхідні речі.

"На стійці Lost and Found видають набори з речами першої необхідності: зубна щітка, паста, шампунь, засоби до гоління. Решту необхідних речей можна купити самостійно, зберігати чеки і згодом вимагати компенсації в авіакомпанії. Зазвичай, знайдений багаж авіакомпанія доставляє до вказаної пасажиром адреси", - говорить туроператор.

Якщо багаж не знайшли протягом 3 тижднів, то він вважається втраченим.

"У такому разі авіакомпанія має виплатити компенсацію, максимум 20 доларів за кілограм багажу. Для цього треба електронною поштою чи звичайним листом відправити претензію і додати до неї посадковий талон з багажною біркою, банківські реквізити для перерахування компенсації", - зазначив Волковський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спали просто неба: що пережили туристи, які застрягли на Занзібарі

У разі пошкодження валізи ви також маєте підійти до стійки Lost and Found.

"Там заповнюєте акт про пошкодження, фотографуєте пошкодження, зберігаєте посадковий талон і багажну бірку. З актом звертаєтеся до представника авіакомпанії в аеропорту або відправляєте претензію разом з чеками за ремонт, хімчистку листом. Головне встигнути це зробити протягом тиждня після прильоту. Деякі авіакомпанії можуть одразу видати нову валізу в аеропорту", - пояснює туроператор.

Довгоочікувана відпустка – це період, коли можна відірватися на повну. Часто туристи можуть не звертати увагу на правила поведінки та етикету в суспільстві. Особливо під час перебування в готелі кожен турист бажає забрати що-небудь із собою. Але мало хто знає, що деякі речі справді можна залишити собі, але це не стосується всього.

Зараз ви читаєте новину «Що відбувається з вашим багажем після паспортного контролю. Як вибити компенсацію за його втрату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі