пʼятниця, 25 червня 2021 09:00

Що робило КГБ із людьми, які поверталися із сибірських концтаборів

Сім років відбував покарання в концтаборах Сибіру 90-річний Петро Підлетейчук із села Хімчин Косівського району на Прикарпатті.

Чоловіка 1953 року засудили за участь у лавах Української повстанської армії.

1960 року в Тайшеті Іркутської області видали стандартну довідку про звільнення. Заборонили повертатись у рідне село та й загалом на Західну Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зв'язкова Шухевича розповіла, як переховувалася від радянців

"Поїхали з табірними товаришами на Донбас, працювали в шахтах. Потім змогли повернутися до Косова. Не хотіли прописувати вдома, але вдалося з часом. Почалися слідкування КГБ за мною. Не було й тижня, щоб не викликали до себе".

Петро Підлетейчук з'являтися на виклики перестав.

Автор: Фото надав Петро Підлетейчук
  Після звільнення із концтабору чоловік перестав ходити на виклики КГБ, за що отримував покарання
Після звільнення із концтабору чоловік перестав ходити на виклики КГБ, за що отримував покарання

"Викликали повісткою у військомат чи паспортний стіл, а там уже чекав каґебівський "бобик". Силоміць садили в машину й везли в управління. Там били й допитували, чого не з'являюся. Через кілька годин везли в якесь людне місце й демонстративно ввічливо прощалися. Так хотіли показати, що я з ними співпрацюю. Ще писали в газети від мого імені наклепи на побратимів, і, ніби, я каюся в усьому. Так тоді робити з усіма. Не лише з тими, хто був у підпіллі, а й із тими, хто мав власну думку про СРСР, несхвальну", - пригадав повстанець.

Повне інтерв'ю з Петром Підлетейчуком читайте у журналі "Країна" за 24 червня.

90-річний Петро Підлетейчук із села Хімчин Косівського району Івано-Франківської області був хорунжим Української повстанської армії. За участь в УПА 1953 року його засудили на 25 років таборів, п'ять років позбавлення прав і п'ять років висилки.У концтаборі чоловік брав участь у Норильському повстанні 1953 року.

Зараз ви читаєте новину «Що робило КГБ із людьми, які поверталися із сибірських концтаборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі