пʼятниця, 02 жовтня 2009 10:44

Шнобелівські премії - 2009: зімбабвійські математики та алмази з текіли

Шнобелівські премії - 2009: зімбабвійські математики та алмази з текіли

У Гарвардському університеті відбулося вручення Шнобелівських (Антинобелівських) премій. Вони вручаються вже в 19-й раз за наукові досягнення, "які спочатку викликають сміх, а потім примушують задуматися", повідомляє AssociatedPress.

Переможцем в номінації "Ветеринарія" були визнані Кетрін Дуглас і Пітер Роулінсон за відкриття того факту, що корови, у яких є прізвиська, дають більше молока, ніж ті, яких ніяк не назвали.

У номінації "Світ" перемогли Стефан Боллігер, Стеффен Рос, Ларс Оестерхельвег, Майкл Талі і Біт Неубуел за те, що в результаті дослідження вони прийшли до висновку, що краще бути удареним по голові повною пляшкою пива, ніж порожньою.

У номінації "Економіка" отримали перемогу керівники чотирьох ісландських банків, які показали, як маленькі банки можуть стати великими, а потім знову маленькими.

Премію "Хімія" отримали Хав"єр Моралес, Мігель Апатіга і Віктор Кастано за те, що створили алмази з текіли.

У номінації "Медицина" переміг Дональд Унгер за те, що протягом 60 років ламав суглоби тільки на лівій руці, щоб дізнатися, чи сприяють переломи суглобів артриту.

У "Фізиці" виграли Кетрін Віткоум, Ліза Шапіро і Даніель Ліберман за те, що з"ясували, чому вагітні жінки не перевертаються.

У номінації "Література" перемогли ірландські поліцейські, які виписали 50 штрафів якомусь PrawoJazdy, що в перекладі з польського означає "водійські права".

У "Охороні" здоров"я виграли Єлена Боднер, Рафаель Лі та Сандра Меріджен за те, що винайшли бюстгальтер, який може бути перетворений в протигаз.

У "Математиці" перемога дісталася Гідеону Гоно і Резервному банку Зімбабве за друк банкнотів номіналом від одного цента до 100 трлн зімбабвійських доларів.


Шнобелівська премія була заснована в 1991 році Марком Ебрехемсом і гумористичним журналом "Аннали неймовірних досліджень". Церемонія вручення премії традиційно проходить в головному лекційному залі одного з найпрестижніших учбових закладів світу - Гарвардського університету (штат Массачусетс, США).

Як наголошується на сайті журналу, "наша мета полягає в заохоченні цікавості людей. Ми хочемо, щоб вони поставили собі питання: звідки беруться критерії "важливості" або "неважливості" чого-небудь, і що реально, а що нереально - і в науці, і де б то не було ще?".

Шнобелівські премії вручаються незадовго до оголошення лауреатів найпрестижнішої науковій премії - Нобелівської. Вручають ці жартівливі "антинаукові" премії справжні нобелівські лауреати.

Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Шнобелівські премії - 2009: зімбабвійські математики та алмази з текіли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі