четвер, 07 жовтня 2010 11:45

Смертельно небезпечні відходи потрапили в Дунай (ФОТО)
12

Токсичні речовини, що розлилися в результаті аварії на глиноземному заводі на заході Угорщини, досягли вод Дунаю - другий за протяжністю європейської річки. Про це 7 жовтня повідомляє Agence France-Presse.

За даними влади, прибирання отруйних відходів займе не менше 12 місяців. Як зазначає BBC News, розлив червоного шламу на заводі в місті Айка став наймасштабнішою екологічною катастрофою в історії Угорщини. Поліція країни порушила у зв'язку з аварією кримінальну справу. Причина інциденту до цих пір не названа.

Аварія на заводі Ajka Timfoldgyar, розташованому в 160 кілометрах на південний-захід від Будапешта, сталася 4 жовтня. За нез'ясованих обставин прорвало резервуар з червоним шламом - побічним продуктом виробництва глинозему, який, у свою чергу, використовується при виплавці алюмінію.Червоний шлам містить велику кількість важких металів і лугів та представляє серйозну загрозу для навколишнього середовища і людського організму - речовина роз'їдає шкірний покрив, залишаючи сильні опіки.

Всього з резервуару в Айке вилилося близько мільйона кубометрів отруйної речовини. Потоки токсичних відходів поширилися на територію 40 квадратних кілометрів, затопивши вулиці і будинки в кількох населених пунктах в околицях заводу.

Жертвами інциденту стали чотири людини - імовірно, вони потонули в потоках шламу. Ще троє до цих пір вважаються зниклими без вісті. Кількість постраждалих перевищила 120 людей, кілька десятків були доставлені до лікарні у важкому стані.

5 жовтня на заході Угорщини було оголошено надзвичайний стан. Рятувальники евакуювали жителів населених пунктів, до яких могли дістатися отруйні відходи. Поліція і армія брали участь в операції з ліквідації наслідків аварії: до місцевих водойми виливали кислоту і засипали гіпс - щоб нейтралізувати луг і не дати відходів поширитися.

Дунай впадає в Чорне море. Південніше Угорщині він протікає через Хорватію, Сербію, Болгарію, Румунію, Молдову та Україну.

За матеріалами Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Смертельно небезпечні відходи потрапили в Дунай (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі