четвер, 29 листопада 2007 17:29

Словаччина Ірині Штанкіній обходиться дешевше за Українські Карпати

Автор: фото з архіву Ірини ШТАНКІНОЇ
  Чернігівка Ірина Штанкіна з циганським оркестром у ресторані ”Стара Колиба” в словацькому місті Старий Смаковець
Чернігівка Ірина Штанкіна з циганським оркестром у ресторані ”Стара Колиба” в словацькому місті Старий Смаковець

Завідувачка відділу декоративно-прикладного мистецтва Чернігівського історичного музею  Ірина Штанкіна, 50 років, чотири рази зустрічала Новий рік із друзями у Словаччині. У Києві товариство сідає на потяг до Ужгорода. Звідти п"ять годин автобусом до містечка Старий Смаковець. Щоразу селяться в іншому готелі.

— Готелі невеличкі. Розташовані близько до підйомника, — розповідає Ірина Штанкіна. — Господарі добре розуміють російську. Покоївки прибирають часто, якісно та непомітно для постояльців. У вартість номера входить сніданок: дають різні сирки, м"ясні бутерброди. На обід, як правило, ми купували курку чи м"ясо, смажене на грилі. Пили чай, каву, пунш. Витрачали майже 2–3 євро на людину. Середня вечеря у ресторані обійдеться в 5 євро.

Більшість часу туристи проводять на лижних та санних трасах. Вони є на будь-який смак: пологі, дитячі і для екстремалів.

— У Татрах я навчилася кататися на лижах, — хвалиться чернігівка. — Там такі інструктори, що поставлять на лижі будь-кого. За півтори години занять беруть 20 євро. Природа Словаччини гарна. Гори, хвойний ліс. Дихати дуже легко. Ми багато гуляли.

На Новий рік і Різдво чернігівці пили словацьке вино. Пляшка коштує 3–5 євро. Ходили до ресторану "Стара колиба", їли фірмову страву — запечене свиняче колінце й бринзу, до якої традиційно додають багато цибулі. Пригощають "татранським чаєм" — міцним напоєм на травах градусів 60. Коли його виносять до столу, офіціант стріляє в гору з пістолета і підпалює напій.

7 січня словаки відзначають День трьох святих. Сім"ями до Старого Смаковця з"їжджаються лижники з усієї Словаччини. Місця в ресторані слід замовляти заздалегідь.

Туристи ходять на дискотеки, до аквапарку. Можна поїхати на екскурсію в замки або на розпродажі осіннього та зимового одягу. Зі Словаччини Ірина щоразу привозить глиняні тарілки з місцевими краєвидами.

Путівки Штанкіна та її друзі купують у турагенціях Чернігова.

— Якщо не рахувати подарунків та сувенірів, то шість днів у Словаччині обійшлися мені в 500 євро, — говорить жінка. — Це відсотків на двадцять дешевше, ніж у Карпатах.

Найкращі новорічні тури чернігівські туристичні агенції  розпродали ще у вересні. Пропонували переважно лижні курорти Карпат і Словаччини. А також Єгипет і Таїланд, де можна поплавати та попірнати з аквалангом у морі.

Традиційно багато замовлень із Чернігова. Із райцентрів найактивніше купують путівки жителі Корюківки. Це переважно працівники місцевої фабрики, що випускає "Слов"янські шпалери". Також охоче беруть із Прилук і Ніжина. Замовляють тури й білоруси — з Гомеля.

— Білоруси купують путівки в Чернігові, бо дешевше, — розповідає директор турагенції "Скіф" Світлана Бишик, 35 років. — Звертаються за рекомендаціями чернігівських родичів і жителі Далекого Сходу, Півночі та сусідніх областей Росії.

У виборі місця відпочинку найголовнішу роль для чернігівців має вартість туру, кажуть турагенти. Рідко люди їдуть саме до визначеної місцевості. Зазвичай країну та готель вибирають із розрахунку на певну суму. Якщо раніше всі їхали до Туреччини й Єгипту, то нині туди частіше хочуть потрапити новачки. Досвідчені туристи цікавляться турами до Домініканської Республіки, Куби, Таїланду, Індії.

— У несвяткові дні ліжко-місце в приватній садибі чи в готелі Карпатах коштує від 95 до 500 гривень, — каже директор турагенції "Альта" 42-річна Тамара Собецька. — Тиждень відпочинку в Хургаді чи Шарм-аль-Шейху (популярні єгипетські курорти. — "ГПУ") коштуватиме 400–600 доларів. На Новий рік ціни зростають удвічі. Та людей це не відлякує.

Є в продажу і новорічні тури до Словаччини, Польщі, Болгарії, Єгипту, Таїланду. Як правило, ці країни рекомендують і з огляду на ліберальність візового режиму.

Середній чернігівський турист — це бізнесмен років 40

Середній чернігівський турист — це бізнесмен років 40, який їде на відпочинок із сім"єю, кажуть туроператори. Хоча останнім часом збільшилася кількість охочих поїхати за кордон серед працюючих пенсіонерів та тих, кого відправляють на відпочинок заможні діти.

Часто туристи ставлять безглузді питання. Коли менеджери просять показати відмітки в закордонному паспорті, дивуються: "Хіба такий паспорт треба?".


На новорічні свята основні клієнти чернігівських баз відпочинку — це кияни. Найдешевші номери коштують у межах 100 гривень на добу.

— На Новий рік маємо заявки від 40 осіб. Кожній із них я телефонуватиму, адже розміститися зможуть лише 30, — каже 36-річний Микола Череп, господар комплексу "Соколиний хутір", що в селі Петрушівка Ічнянського району.

На "хуторі" селять у справжніх сільських хатах ХVIII-початку ХIХ ст.

— На новорічні свята в нас буде катання на конях, справжня козацька лазня, — веде далі Череп. — Чверть постояльців — німці, поляки, британці, швейцарці. Решта — з Києва та Чернігова.

У готельному комплексі "Перлина Полісся", що в селі Рудня Сосницького району, на Новий рік відпочивають переважно кияни.

— Для розваги пропонуємо зимову риболовлю у ставках, що належали поміщику Бернарові. Нині їх орендує мій партнер, а ми підвозимо людей мікроавтобусом, — говорить власник "Перлини полісся" Дмитро Єсипенко, 54 роки.

Зараз ви читаєте новину «Словаччина Ірині Штанкіній обходиться дешевше за Українські Карпати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі