вівторок, 17 червня 2008 10:30

Слідчі Пентагону не можуть завершити розслідування загибелі журналіста Reuters в Іраку

Слідчі американського Пентагону визнали, що зазнали поразки в черговому розслідуванні загибелі журналіста в Іраку. Однак ця заява замість довіри викликала сумніви – чи це дійсно некомпетентність слідчих, чи спроба приховати незаконні дії американських вояків в окупованій країні.

"Американські солдати, які вбили звукооператора агентства Reuters Валіда Халеда, діяли не за воєнними правилами, але розслідування цього інциденту не можна вважати всебічним через втрату доказів". Такий висновок міститься в оприлюдненій Пентагоном доповіді про результати розслідування інциденту, що стався 2005-го року в Багдаді.

Тоді американські солдати розстріляли машину знімальної групи агентства Reuters, сприйнявши її за авто терористів-смертників. Загинув звукооператор. Однак слідчі американської армії загубили головний доказ у цій справі – плівку, яку журналісти відзняли у момент стрілянини. Тож генеральний інспектор департаменту оборони погоджується із тим, що розслідування інциденту не можна вважати чесним та незаангажованим. Однак, за словами вояків, журналісти також не дотримувалися загальноприйнятих у гарячих точках заходів безпеки. За словами солдатів, на їхньому авто не було напису "Преса", а оператор знімав, виставивши камеру у вікно. Через велику швидкість американські вояки вирішили, що це – гранатомет.

Пентагон наполягає на подальшій співпраці мас-медіа та військових заради безпеки журналістів. Керівництво Reuters незадоволене результатами розслідування, але з рекомендаціями на майбутнє погоджується.

Девід Шлейзінгер, головний редактор Reuters: "Я ніколи не задоволений, коли вбивають журналіста, який намагається висвітлити тему. Але я дуже задоволений, що офіс головного інспектора цього разу витратив так багато часу на розслідування й виступив із рекомендаціями, щоб військові та журналісти працювали разом, аби гарантувати безпеку журналістам в Іраку".

Ім"я Валіда Халеда записано в спеціальній книзі, що зберігається у штаб-квартирі агентства Reuters у Лондоні. У ній вказані імена всіх журналістів агентства, які загинули під час виконання службових обов"язків. Є серед них й ім"я українця Тараса Процюка. Він загинув 2003-го року, коли американські вояки підірвали із танка готель із журналістами у Багдаді. Слідчі Пентагону дійшли висновку, що то був нещасний випадок. Однак рік тому в Інтернеті з"явилася заява сержанта армії Сполучених Штатів Едірєн Кінн. Вона спростовує такі висновки. Міжнародна федерація журналістів вимагала повторного розслідування інциденту. Однак Вашингтон на заклик не відгукнувся, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Слідчі Пентагону не можуть завершити розслідування загибелі журналіста Reuters в Іраку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі