пʼятниця, 10 серпня 2018 15:31

"Слава Україні, товариші офіцери!" стане нашою поразкою - експерт

"Слава Україні, товариші офіцери!" стане нашою поразкою - експерт
Кокотюха пояснює, що між носіями "товариш" і "пан" конфлікт не мови, а світобачення

Із військового вітання треба прибрати слово "товариш". Так український письменник Андрій Кокотюха прокоментував ініціативу президента Петра Порошенка про зміну "Бажаю здоров'я" на "Слава Україні".

"Вухо ріже не "бажаю здоров'я", а звертання "товариші". Неполітичне значення цього слова знищене назавжди радянською владою. Злочинно помиляються, хто стверджує про традиційність такого вітання серед козаків. Але ні до Богдана Хмельницького, ні до рядового козака так не зверталися. Тут потрібно пригадати звертання "пане", "друже", - пояснює Кокотюха.

За словами письменника, якщо звертання "товариш" залишиться, то це не реформа. Це механічна заміна одного словосполученням на інше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Армійське "Слава Україні" роздратувало кремлівських пропагандистів

Кокотюха пояснює, що між носіями "товариш" і "пан" конфлікт не мови, а світобачення. Тут проявляється різниця смислова, соціальна, навіть культурна.

"Якщо на параді до Дня Незалежності ми почуємо "Слава Україні, товариші офіцери!", то отримаємо жахливу поразку. Бо за "Слава Україні!" товариші саджали, судили та гноїли у концтаборах", - підсумував Кокотюха.

У цьогорічному військовому параді в Києві з нагоди 27 річниці незалежності України візьмуть участь 4,5 тис. військових та 250 одиниць техніки.

Президент Петро Порошенко доручив розробити законопроект, що замінить військове вітання в ЗСУ радянського зразка "Здрастуйте, товариші!" та "Бажаємо (бажаю) здоров'я!" на "Слава Україні!" та "Героям слава!".

Зараз ви читаєте новину «"Слава Україні, товариші офіцери!" стане нашою поразкою - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі