четвер, 30 листопада 2006 15:17

Скотланд-Ярд висунув 4 версії смерті Литвиненка: всі мають відношення до Путіна

Голова Скотланд-Ярду сер Іен Блер, який веде розслідування смерті Олександра Литвиненко, не виключає жодної версії, навіть якщо справа політична або дипломатична. Скотланд-Ярд висунув 4 версії смерті колишнього працівника ФСБ. Майже всі гіпотези в тому або іншому ступені мають відношення до президента РФ Володимира Путіна, пише La Stampa.

Версія номер 1 має безпосереднє відношення до імені російського президента. Цій гіпотезі Скотланд-Ярд приділяє найменшої уваги. Якщо у нього були достатні підстави, щоб звільнитися від Литвиненка, який впродовж тривалого часу займався його дискредитацією і представляв його в ролі організатора свого роду державного тероризму, чому Путін вибрав для усунення такий гучний метод? Тоді коли агонія тривала довго і привертала увагу засобів масової інформації всього світу.

Крім цього, спостерігаються дивні збіги з погляду дат: Ганна Політковська - журналістка, яка займалася розслідуваннями жорстоких методів, що застосовувалися проти чеченців, була застрелена в день народження Путіна і напередодні його візиту до Німеччини, а Литвиненко помер, отруєний якраз перед самітом ЄС-Росія.

Версія номер 2 вказує на ворогів Путіна. Із зовнішніх ворогів це Борис Березовській, олігарх-мультиміліардер, який проживає у висланні в Лондоні. Він оплакує Литвиненка як сина. Саме Березовській допоміг колишньому агентові нелегально приїхати до Великої Британії.

Чим займався Литвиненко, знаходячись на службі у ФСБ, можна зрозуміти з його книги про напівтерористичну діяльність відомства, в якому він служив, та із спогадів Маріо Скарамелли, консультанта комісії Мітрохіна - чи не останньої людини, яка бачила його здоровою.

Вони разом займалися відновленням загадкових сценаріїв і, зрештою, так і не могли розібратися в хитросплетіннях незаконної торгівлі зброєю, тероризму, бактеріологічних воєн і спадщини минулої холодної війни.

На ринку, де і радіоактивні отрути мають попит, їх не вважали достатньо надійними. Але смерть Литвиненка могла бути на руку і внутрішнім ворогам Путіна, а не тільки вигнанцям. За кілька тижнів до вбивства Ганни Політковської цей колишній шпигун знову нагнав хмари на імідж лідера.

У третій версії основними дійовими особами є друзі Путіна, люди з його апарату, які побоюються дестабілізації їх президента і ще більше, - його падіння. Проти них виступив Березовській, який після смерті журналістки розповсюдив чутки про можливу причетність до організації злочину Ігоря Сєчіна, заступника голови адміністрації Путіна.

Сєчін, за словами Березовського, бачив в дестабілізації сильний момент на користь Путіна, що відкриває можливість подальшого закручування гайок і об"єднання рядів навколо шефа.

Четверта версія з"явилася через два дні після смерті Литвиненка і дуже поспішно була списана з рахунків засобами масової інформації - про його самогубство, більш менш випадкове. Це припущення вимагає збору інформації про жертву і його оточення.

Версія виникла після заяв, зроблених експертами у сфері радіоактивних матеріалів. Якщо дійсно полоній, за допомогою якого був отруєний колишній шпигун, був розпорошений в суши-барі або в залі, де пили чай і де побував Литвиненко, перш ніж приїхати вже в жалюгідному стані в офіс Березовського на Даунінг-Стріт, то разом з ним постраждали б кухар і офіціанти.

Литвиненко, можливо, міг стати, свого роду ходячою бомбою, оскільки, перш ніж потрапити в клініку, зайшов і забруднив суши-бар, отруїв Скарамеллу (напередодні медики визнали Скарамеллу "чистим" - "ГПУ"), чайний зал і потім офіс Березовського. Ймовірно, було б надмірним стверджувати, що Литвиненко міг бути членом групи, метою зробити теракти із застосуванням радіоактивних речовин, щоб тероризувати Лондон і при цьому покласти провину на Путіна. Але, можливо, що, займаючись нелегальною доставкою полонію у відомі йому круги, Литвиненко міг стати жертвою своєї цікавості: він відкрив контейнер з радіоактивним матеріалом і відразу ж отримав отруєння, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Скотланд-Ярд висунув 4 версії смерті Литвиненка: всі мають відношення до Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі