понеділок, 01 вересня 2008 09:01

Склади під Лозовою підпалили, щоб приховати нестачу снарядів

Зараз у місті Лозова в Харківській області повним ходом триває "ліквідація наслідків події". Сапери розчищають територію від снарядів, розкиданих вибуховою хвилею, які так і не вибухнули. Зараз вони становлять найбільшу небезпеку. Місцеві жителі вже повертаються додому, й тому всім суворо наказали нічого не чіпати. І військові, й журналісти, й прості українці порівнюють події в Лозовій із Новобогданівкою.

95 тисяч тонн боєприпасів зберігалися на складах у Лозовій. Таке число називають фахівці. За попередніми даними, з 134 місць зберігання уціліли всього 15.

"Цей арсенал можна назвати одним із найбільших на території нашої країни, - розповів заступник начальника Генштабу Збройних сил України Микола Цецюрський. - Загальна площа арсеналу в Лозовій - 494 гектари. На складах зберігалися 152-міліметрові танкові й 122-міліметрові протитанкові снаряди. В цілому - близько 33 тисяч одиниць. Майже всі вже детонували. В п"ятницю вибухали зрідка снаряди, розкидані вибуховою хвилею на 200 - 600 метрів. Окрім цього, на складах зберігалися патрони, стрілецька зброя, 122-міліметрові міни й близько 60 тонн пороху".

Під землею знаходяться шість великих сховищ. Хімічної зброї немає. Зате є великі тактичні ракети "Луна" й протитанкові керовані ракети. Вони - найнебезпечніші. Під час вибуху розлітаються на 5 кілометрів. Але вони не повинні злетіти, оскільки зберігаються в розібраному вигляді, в добре захищеному місці й у надійному бетонному сховищі. Тому мене дивують вислови, що весь склад не злетів у повітря тільки дивом. Цього відбутися ніяк не могло.

Порівнювати харківське ЧП з тим, що відбулося (вірніше, регулярно відбувалося) в Новобогданівці, фахівці не беруться. Говорять - розмах не той, та й "начинка" у складів різна.

"У Новобогданівці все було набагато складніше. Там снаряди розліталися на 10 - 15 кілометрів! Тут же не більше, ніж на один, - пояснив Цецюрський. - І площа пожежі менша".

"До того ж у Новобогданівці довкола була відкрита зона - степ, і снаряди вільно розліталися на десятки кілометрів. Тут - ліси, багато дерев, вони стали природною перешкодою. Це, звичайно, зіграло величезну роль. До того ж не варто забувати, що саме в Новобогданівці зберігалися найпотужніші реактивні ракети до систем залпового вогню "Град" і "Ураган". У Лозовій зброї такого рівня не було".

"Добре, що ракети "Луна" зберігалися в розібраному вигляді, - підтримав начальника Генштабу експерт Центру досліджень армії, конверсії й роззброєння Сергій Згурець. - Тому немає того, що було в Новобогданівці, де розліталися реактивні системи залпового вогню, адже виріб є зарядженою ракетою й долає дуже велику відстань".

Найвірогідніші причини ЧП в Лозовій - халатність військових або підпал. І хоча чиновники припускають, що вогонь - випадковість, фахівці в цьому сумніваються.

Наприклад, підполковник Геннадій Лобода, що довгий час служив у ракетних військах стратегічного призначення, розповідає, що всі склади в Радянському Союзі робилися так, що їх навіть підпалити практично неможливо. А те, що пожежа почалася через спеку, - повна нісенітниця.

"Не дурні ж будували всі ці бази! - говорить підполковник Лобода. - Там високий рівень протипожежної безпеки, цілодобово велося відеоспостереження! Скрізь є інструкції, що і як робити у разі найменшої небезпеки. І багато всього іншого. Тому людина, яка хоч щось розуміє в цьому, ніколи не повірить, що причина цього ЧП - спека. Я вважаю, що техногенна катастрофа трапилася через халатність військових - це по-перше. А по-друге, склад могли спеціально підпалити, щоб приховати нестачу снарядів. Коли зникають боєприпаси, найкращий спосіб відвести від себе підозри - щось висадити й нестачу списати на ЧП. Адже якщо пожежа почалася, то де була варта, яка повинна це відразу помітити?!"

Підлітки збирають уламки снарядів

Заповзятлива дітвора тут же вигадала свій маленький бізнес - хлопчиська дружно збирають величезні уламки й тягнуть їх у найближчі пункти прийому металобрухту. Правоохоронці навіть узяли всі легальні "точки" в Лозівському районі під особливий контроль. А паралельно закривають так звані чорні пункти, що працюють несанкціоновано. Про це повідомив заступник начальника обласного управління внутрішніх справ Валерій Лютий.

Планують також на базі Лозівського райвідділу міліції створити спецгрупу, завданням якої буде оперативний прийом боєприпасів у населення.

Питання оплати роботи рятувальників теж виникло "завдяки" Новобогданівці. Тоді багато саперів і рятувальників образилися, що їх відправили по суті до гарячої точки, але за підвищену небезпеку не доплатили.

Зараз з оплатою роботи теж неясно. Вірніше, ясно, що й емчаесники, й сапери працюють у рамках зарплати. А ось питання про додаткові гроші за підвищений ризик має право вирішувати тільки міністр оборони - він повинен підписати відповідний наказ. Але такого документа поки немає. Можливо, це питання піднімуть за підсумками роботи - коли розберуться, чи була ця робота планової або ж підвищеної складності, повідомляє NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «Склади під Лозовою підпалили, щоб приховати нестачу снарядів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі