четвер, 01 березня 2007 15:27

Складено історичний рейтинг багатіїв США

Журнал Fortune вперше склав суперрейтинг найбагатших людей Америки, розрахувавши співвідношення їх статки до розміру ВВП США в різні історичні епохи. Головний багач Білл Гейтс, що нині живе, зайняв в рейтингу лише скромне п"яте місце.

Переможцем рейтингу став батько американської нафтової індустрії Джон Д. Рокфеллер. Хоча у момент своєї смерті він володів власністю, яка за сучасними мірками виглядає не такю вже й значною, – $1,4 млрд. Але треба враховувати, що за 70 років, що пройшли з моменту його смерті, сильно впала купівельна спроможність долара і дуже виросла американська економіка.

Другою в рейтингу слідує людина, чиє прізвище стало таким же синонімом слова "багач", як і прізвище Рокфеллер, - Корнелій Вандербільт. 130 років тому, коли він помер, долар був ще важчий, ніж за часів Рокфеллера. Вандербільт, найбагатша людина своєї епохи, не був навіть мільярдером: його стан трохи перевищував $100 млн.

Втім, у Джона Джекоба Астора (третє місце в рейтингу), багатого торговця хутром і великого землевласника, грошей було і того менше – $20 млн. Але в його епоху це відповідало приблизно 1% ВВП Сполучених Штатів.

Банкірові Стівену Жірару почесне звання найбагатшого американця обійшлося ще дешевше – в $7 млн. У рейтингу багачів всіх часів він займає четверте місце. Притому частка його особистого капіталу в національному багатстві приблизно відповідала тій частці, яка зараз належить Біллові Гейтсу, що зайняв п"яте місце з найбільшою в цифровому виразі сумою грошей, – $82 млрд.

На шостому місці рейтингу сталевий магнат Ендрю Карнегі, що заробив до моменту смерті трохи менше половини мільярда доларів. На сьомому – Олександр Стюарт, якого названо "принцом торгівлі", з $50 млн. На восьмому – Фредерік Вайерхаузер, чиє ім"я, а точніше, прізвище до цих пір носить одна з провідних світових компаній, що діють в галузі лісової промисловості ($200 млн.). На дев"ятому – фінансист і будівельник залізниць Джей Гулд ($77 млн.). І замикає десятку де-факто перший міністр сільського господарства США (офіційно його посада звалася трохи інакше), ідеолог будівництва каналу Ері, що сполучає озеро Ері з річкою Гудзон, крупний землевласник Стівен ван Ренселлер з $10 млн., повідомляє КоммерсантЪ.

Зараз ви читаєте новину «Складено історичний рейтинг багатіїв США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі