вівторок, 28 січня 2020 20:13

Скільки пам'ятників Леніну залишилося в Україні
4

Пам'ятник Леніну в с.Залізничне
Фото: Вадим Поздняков/lb.ua
Пам'ятник Леніну в с.Виноградівка
Памятник Леніну в с.Голиця
Пам'ятник Леніну в c.Калчева

В Україні досі залишається близько двох десятків пам'ятників Володимиру Леніну. Найбільше пам'ятників радянському вождю лишилося на Одещині.

Зокрема, у Болградському районі - по одному у селах Виноградівка, Залізничне, Калчева, Голиця та Владичень, повідомляє голова громадської організації "Світанок" Вадим Поздняков у блозі lb.ua.

"У цих селах проживають болгари та гагаузи, яким чомусь до вподоби радянський ідол, тому перед сільськими радами вищевказаних сіл можна досі побачити "вождя", - додав активіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Французький журналіст і швейцарський фотограф розшукали 70 українських ленінів

Невелике погруддя залишається на околиця села Затишшя Захарівського району. Ще три - на закритих територіях в Одесі. А саме - на авіазаводі, дитячій дорожній лікарні та заводі імені Лібхнехта.

Ще два "вожді пролетаріату" є на Полтавщині - у селі Веселий Поділ та у санаторії "Сосновий Бір" Зіньковського району. Також є подібний пам'ятник на заводі НКМЗ у Краматорську на Донеччини.

На Вінниччині "Ленін" є у міському парку Немирова, а на Херсонщині - в дитячому таборі "Орлятко" в селі Генічеська Гірка. Там замість демонтажу пам'ятник замотали у сміттєві пакети.

"І ще три Іллічі стоять на територіях колишніх заводів у Харкові та Дніпрі. У Дніпрі на вулиці Кисневій. У Харкові на території колишньої взуттєвої фабрики та колишнього заводу Енергоресурс. Ймовірно, що цей рік буде останнім - коли пам'ятник Леніну можна буде побачити не в музеї", - написав Поздняков.

6 років тому, 8 грудня 2013-го, у Києві на бульв. Тараса Шевченка знесли перший пам'ятник Володимиру Леніну. Згодом монументи радянському вождю впали в Харкові, Житомирі, Запоріжжі, Мелітополі, Бердянську. Повалення постаментів назвали ленінопадом.

Зараз ви читаєте новину «Скільки пам'ятників Леніну залишилося в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі