пʼятниця, 27 листопада 2020 15:46

Скільки книжок прочитали українці за рік - дослідження

Скільки книжок прочитали українці за рік - дослідження
59% слухачів аудіокнижок, за результатами дослідження, завантажували аудіокнижки безкоштовно, 4% - купили, а 2 % - скористалися онлайн-підпискою. Фото: pixabay

67% українців впродовж року читали саме друковані книжки.

Про це повідомили у соціологічному дослідженні "Читання в контексті медіаспоживання та життєконструювання", опублікованому Українським інститутом книги.

"67 відсотків населення впродовж року читали друковані книжки, 28 відсотків - електронні, а 15 відсотків - слухали аудіокнижки, серед них більшість прочитали або прослухали лише 1-5 книжок за рік. Порівняно з 2018-м з 4 до 2 відсотків зменшилася частка тих, хто прочитав 26 і більше друкованих книжок", - написали у результатах дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідження показало, звідки українці отримують інформацію

Воно показало, що серед читачів друкованих книжок, які прочитали бодай 1 книжку протягом останніх 12 місяців, 40% придбали книжки, 39% - взяли з домашньої бібліотеки, 35% - позичили у друзів, 17% - взяли в публічній бібліотеці, 13% - отримали в подарунок і 7 % - взяли в шкільній бібліотеці. Щоденні читачі найчастіше купували книжки. Серед читачів електронних книжок, які прочитали бодай одну книжку протягом останніх 12 місяців, 69% респондентів завантажили книжки безкоштовно, 4% - купили, а 2% скористалися онлайн-підпискою. У дослідженні зазначається, що 22% не захотіли відповідати на запитання, що може свідчити про бажання приховати факт користування піратським контентом. Найчастіше електронні книжки читають із смартфона - 69%, 19% - з планшета, 17% - з комп'ютера або ноутбука і лише 7% з пристрою для читання книжок.

59% слухачів аудіокнижок, за результатами дослідження, завантажували аудіокнижки безкоштовно, 4% - купили, а 2% - скористалися онлайн-підпискою. 32% не захотіли відповідати на запитання, що може свідчити про бажання приховати факт користування піратським контентом.

Дослідження проводили у 2 етапи: якісний етап дослідження проводився методом фокус-групових дискусій, кількісний етап - методом масових особистих опитувань. Загалом у серпні-вересні 2020 року провели 8 фокус-груп з дорослими респондентами 18-59 років та 16 фокус-груп з дітьми 6-17 років. Кількісне дослідження проводили методом особистих інтерв'ю вдома у респондентів у серпні-вересні 2020 року по всій Україні за винятком непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей та АР Крим. Опитали 2100 дорослих віком 15-59 років та 1800 дітей віком 6-17 років.

За часи незалежності України читачі вперше почали надавати перевагу саме українськомовним книжкам. 32% людей читають українською проти 27% - російською, повідомили в соціологічному дослідженні "Читання в контексті медіаспоживання та життєконструювання", опублікованому Українським інститутом книги.

Зараз ви читаєте новину «Скільки книжок прочитали українці за рік - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі