четвер, 16 грудня 2010 11:48

Скандал в Естонії: мер Талліна виявився агентом Росії

Скандал в Естонії: мер Талліна виявився агентом Росії

Поліція безпеки (естонська спецслужба) підготувала звіт про мера Таллінна Едгара Савісаара і направила його президентові, прем'єр-міністру і міністру внутрішніх справ республіки. У доповіді чиновник названий агентом впливу Росії та загрозою безпеці Естонії.

Савісаар є лідером Центристської партії, яка в парламенті Естонії знаходиться в опозиції до правлячої Партії реформ. Центристи користуються певною підтримкою російськомовного населення країни. У 2004 році вони уклали угоду про співпрацю з "Єдиною Росією".

Поліція безпеки стверджує, що Савісаар "через посередників просив півтора мільйона євро, щоб збільшити вплив Росії в Естонії". Зазначена сума, за інформацією спецслужби, була витрачена на будівництво російської церкви в Ласнамяе (найбільшому районі Таліну).

Якихось офіційних звинувачень поліція безпеки Савісаару не висувала. На допити у зв'язку з появою зазначеного звіту його також не викликали.

Член Центристської партії Володимир Вельман вважає, що поява цієї інформації пов'язана тільки з виборами, напередодні яких політичним супротивникам центристів знадобилося "піднімати каламутну хвилю махрового націоналізму".

"Реально за цим матеріалом нічого немає. Савісаар був політиком, завдяки якому Естонія свого часу так безкровно змогла здобути незалежність", - сказав Вельман.

За його словами, намагатися зробити з центристів ворогів Естонської Республіки - це повернення в 30-і роки минулого століття, коли проти будь-якого політичного опонента могли використовувати будь-які найбрудніші прийоми.

Сам Савіссар звіт поліції безпеки поки не коментував.

Кілька тижнів тому прем'єр-міністр Естонії, лідер Партії реформ Андрус Ансіп заявив, що виключає співпрацю з центристами. За словами його радника Арто Ааса, глава уряду не довіряє Савісаару, оскільки не вважає, що той представляє інтереси Естонії.

DELFI, DzD.ee

Зараз ви читаєте новину «Скандал в Естонії: мер Талліна виявився агентом Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі