вівторок, 24 червня 2008 13:00

"Ситуація в Зімбабве загрожує миру і стабільності в Африці"

Політичне насильство і залякування опозиції напередодні другого туру президентських виборів в Зімбабве робить негативний вплив на мир і стабільність в Африці, заявив у вівторок генеральний секретар ООН Пан Гі Мун журналістам після бесіди з членами Ради безпеки перед засіданням РБ ООН з даного питання.

Він також закликав владу Зімбабве відкласти проведення другого туру в умовах, коли кандидат від опозиції Морган Тсвангираї був вимушений зняти свою кандидатуру за чотири дні до голосування.

Напередодні Тсвангираї заявив про відмову від участі в президентських перегонах. За словами глави партії "Рух за демократичні зміни" (РДЗ), він ухвалив таке рішення, оскільки не бажає подальшої ескалації насильства і залякування відносно прихильників його партії з боку правлячого режиму. В понеділок Тсвангираї попросив притулку в посольстві Нідерландів в Хараре. Після першого туру голосування, який відбувся 29 березня і на якому Тсвангираї здобув перемогу, самого політика і його прихильників неодноразово заарештовувала поліція. Мітинги на їхню підтримку розгонялися, а виборців, які підтримали опозиціонера, залякували. Відмова Тсвангираї від участі в наміченому на 27 червня другому турі президентських виборів відкриває шлях для автоматичного переобрання діючого президента Роберта Мугабе, найстарішого лідера африканського континенту, на черговий президентський термін.

"Я переконаний, що ця ситуація є чимось більшим, ніж внутрішня справа Зімбабве. Її наслідки виходять за зімбабвійські кордони в тому, що стосується миру і стабільності. А якщо говорити про гуманітарний аспект, то ці наслідки роблять вплив на весь регіон і Африку", - заявив генсек, відповідаючи на питання про те, чи повинна Рада безпеки займатися розглядом виборів в Зімбабве.

Генсек також повторив свій заклик до влади Зімбабве відкласти проведення другого туру виборів, з яким він виступив раніше в заяві свого офіційного представника. За словами Пан Гі Муна, під час недавньої зустрічі з Мугабе на міжнародній конференції ООН в Римі президент Мугабе обіцяв, що вибори будуть проведені чесно і вільно.

Скликане на прохання делегації Бельгії засідання Ради безпеки, як планується, прийме в понеділок заяву голови по ситуації в Зімбабве із закликом припинити політичне насильство. Проект заяви представила делегація Великобританії. Як повідомили дипломатичні джерела в Рад безі, цей документ, швидше за все, не міститиме заклику до перенесення другого туру виборів, оскільки проти жорстких заходів з боку РБ ООН відносно Зімбабве виступає делегація ПАР, що вважає ситуацію в Зімбабве внутрішньою справою цієї країни. Для ухвалення заяви голови потрібна згода з його текстом всіх 15 членів Радбезу, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «"Ситуація в Зімбабве загрожує миру і стабільності в Африці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі