середа, 21 травня 2008 14:08

Сирія не пустила інспекторів МАГАТЕ на підозрілі об"єкти

Міжнародне агентство з атомної енергії вимагає провести перевірку об"єкту, розбомбленого 6 вересня ізраїльськими ВВС, через декілька тижнів після атаки. Дамаск, який повністю заперечував наявність ядерної програми, відповів згодою, і протягом подальших місяців, згідно супутниковим знімкам, в Дір а-Зурі велися активні будівельні роботи. На місці розбомбленого реактора зводився звичайний військовий об"єкт, судячи з усього - типова для Сирії ракетна база.

Було докладено величезні зусилля, щоб спростувати твердження Ізраїлю і США про те, що в Дір а-Зурі був розбомблений реактор з виробництва плутонію. В той же час сирійські дипломати, виступаючи з заявами на міжнародних форумах і в ЗМІ, намагалися провести паралель між ізраїльськими звинуваченнями на адресу Сирії та американськими звинуваченнями на адресу Саддама Хусейна напередодні вторгнення до Іраку, повідомляє NEWSru.co.il.

Незадовго до узгодженого візиту інспекторів, МАГАТЕ вимагає від Дамаску доступ ще на два підозрілі об"єкти, які можуть бути пов"язані з ядерною програмою Сирії.

Згідно зі звітом МАГАТЕ для службового користування, фрагменти якого сьогодні були опубліковані в ізраїльській пресі, відразу після висунення цієї вимоги візит інспекторів, який повинен був відбутися кілька тижнів тому, було скасовано. А в Дамаску не дають ніяких коментарів із цього приводу.

Довідка: МАГАТЕ

Міжнародне агентство з атомної енергії є провідним світовим міжнародним урядовим форумом науково-технічної співпраці в області мирного використання ядерної технології. МАГАТЕ, створене в рамках Організації Об"єднаних Націй (ООН) в 1957 році як автономна організація, є кульмінацією міжнародних зусиль з втілення в реальність пропозиції, яку президент США Ейзенхауер висловив в своїй промові "Атом для світу" на сесії Генеральної Асамблеї ООН в 1953 році.

Він передбачав створення міжнародного органу з контролю і розвитку використання атомної енергії. Сьогодні широкий спектр послуг, програм і видів діяльності Агентства грунтується на потребах його 130 держав-членів, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Сирія не пустила інспекторів МАГАТЕ на підозрілі об"єкти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі