середа, 11 травня 2016 14:30

"Сильне ім'я Надія" - Савченко виповнилось 35 років

"Сильне ім'я Надія" - Савченко виповнилось 35 років

11 травня українській льотчиці Надії Савченко виповнилось 35 років. Вже другий свій день народження вона зустріне у російській в'язниці.

У 2014-му року Савченко пішла воювати на Донбас у складі добровольчого батальйону "Айдар". Брала участь у боях біля селища Металіст під Луганськом, де, йдучи за пораненими, потрапила до полону бойовиків у червні. За словами льотчиці, терористи відвезли її до Луганська, а звідти з мішком на голові перевезли до Красного Луча. Уже звідти доправили до міста Богучар Воронезької області

Утримували її в полоні терористи батальйону "Заря". 19 червня в мережі набув поширення відеозапис, у якому вона, прикута наручниками до труби, гідно й сміливо відповідає під час допиту. Після оприлюдення відомою стала одна з її відповідей.

"- Надіє Вікторівно, скільки зараз знаходиться проти нас сил, які, що Ви можете розповісти? - питають бойовики.
- Ви гадаєте, я це знаю? Я думаю, вся Україна, - відповідає Савченко".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хай вони ними вдавляться" - Савченко заплатила Росії 30 тисяч рублів

8 липня стало відомо, що Надія Савченко перебуває під вартою в слідчому ізоляторі російського міста Воронеж і російська влада підозрює її у причетності до загибелі на сході України двох журналістів: Ігоря Корнелюка та Антона Волошина. За версією українських силовиків, російські журналісти надавали інформаційний супровід одній із груп терористів і загинули, потрапивши під обстріл цієї групи українськими військами.

За версією Слідчого комітету Росії, Савченко перетнула українсько-російський кордон сама, під виглядом біженки, без документів, і була затримана на території РФ.

10 липня відбулося засідання апеляційного суду. Однак, до остаточного рішення на ньому не дійшли, призначивши нове засідання за тиждень. Саме засідання проходило в закритому режимі. Адвокатами Надії Савченко в російському суді виступають Ілля Новіков, Марк Фейгін та Микола Полозов.

14 вересня 2014 року з'їзд партії "Батьківщина" одноголосно прийняв Савченко в ряди партії та висунув її кандидитом у депутати Верховної Ради, віддавши перше місце в передвиборчому списку на майбутніх виборах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я налаштована на смерть. Повертайте мене трупом" - Надія Савченко

10 жовтня 2014 Савченко офіційно визнана політичним в'язнем.

З кінця 2014 року Надія оголосила безстрокове голодування. На 22 січня ЗМІ повідомляли про 41 день голодування (більше, ніж будь-хто до цього).

26 січня 2015 року Надія стала членом української делегації в ПАРЄ.

10 вересня 2015 року на Львівському книжковому форумі представили книгу Надії Савченко "Сильне ім'я Надія".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Савченко вмила всіх. Це одна з головних фігур нашого часу - Невзоров

22 березня російський суд засудив Надію Савченко до 22 років ув'язнення за вбивство журналістів та 30 тисяч російських рублів штрафу за незаконний перетин кордону.

З 6 квітня українка дотримувалась сухого голодування на знак протесту щодо вироку суду. За цей період стан її здоров'я сильно погіршився. 19 квітня після телефонної розмови з президентом України Петром Порошенко вона припинила протест.

Наразі очікується обмін Савченко на затриманих та засуджених в Україні російських ГРУшників Александрова та Єрофеєва.

Справа Савченко стала відомою у всьому світі завдяки зусиллям її родичів та активістів. По всій Україні відбуваються мітинги на її підтримку.

Сестра Надїі Віра Савченко закликає 11 травня о 20.00 прийти на Поштову площу м. Києва, щоб запустити ліхтарики на честь дня народження Надії.

Нагадаємо, сьогодні мати Савченко Марію Іванівну, не пустили в СІЗО до доньки. А Порошенко привітав "нашу Надію" із днем народження

Зараз ви читаєте новину «"Сильне ім'я Надія" - Савченко виповнилось 35 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі