вівторок, 01 липня 2008 15:08

Сигналу SOS вже 100 років

Сигналу SOS вже 100 років
Mіжнародний сигнал лиха SOS з"явився 100 років тому. 1 липня 1908 року він був затверджений як універсальний позивний про порятунок для морських суден. Не дивлячись на те, що сьогодні технології зробили крок далеко уперед, у минулому ця проста послідовність крапок і тире врятувала незліченну кількість життів.

З часом навколо заповітних букв почали з"являтися легенди. Одна з найпоширеніших - "розшифровка" значення "абревіатури", якою букви SOS насправді не є, - "Врятуйте наші душі" (Save Our Souls). SOS - це просто випадково вибрана послідовність, зручна для запам"ятовування і легко розпізнавана на слух. Фраза з"явилася вже після ухвалення сигналу і по суті є бекронімом (слово, що тлумачиться як абревіатура).

Такі ж бекроніми існували і у попередника SOS - сигналу CQD. Існували версії, що це абревіатура від "Швидше сюди - небезпека!" (Come Quick, Danger!), "Швидше сюди - тонемо!" (Come Quick - Drowning!) або навіть "Швидше сюди, чорт забирай!"(Come Quick, Dammit!).

У той час голоси ще не передавалися радіохвилями, і морякам потрібні були стандартні засоби передачі сигналу, в рамках азбуки Морзе, які допомагали б донести, що вони в біді, стверджує The Times.

Проте сигнал CQD деколи неправильно інтерпретували, тому його замінили на простішу послідовність в азбуці Морзе - три крапки, три тире, три крапки.

Рік потому нову систему чекав успіх - лайнер компанії Cunard, SS Slavonia, затонув поблизу Азорських островів. Був відправлений сигнал SOS, і у результаті не загинула жодна людина.

Проте остаточне визнання сигнал отримав тільки після трагедії "Титаніка". Після зіткнення з айсбергом в 1912 році радіооператори відправили і старий сигнал CQD, і новий - SOS. Проте деякі кораблі, що знаходилися в районі лиха, проігнорували обидва сигнали, вирішивши, що на "Титаніку" розважаються.

Незабаром відкрилася гірка правда, яка допомогла усвідомити важливість універсальної системи умовних сигналів. За іронією долі, на "непотоплюваному кораблі" "Титаніку" серед 1,5 тисяч загиблих був і Джек Філліпс, перший радіооператор бездротового телеграфу, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Сигналу SOS вже 100 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі