неділя, 23 березня 2008 13:29

Сибірські учені клонували троянди і будуть ними торгувати

Сибірські учені клонували троянди і будуть ними торгувати
Рослинники Іркутська навчилися клонувати троянди, які перестали розмножуватися за допомогою живців.

"Ми вибрали зі старої колекції розарію три сорти квітів, які розводимо методом клонування кліток рослин. Старі кущі троянд вже не можуть розмножуватися черенкованням, а метод клонування дозволяє це робити", - повідомила завідувачка оранжереєю Сибірського інституту фізіології і біології рослин (СИФІБР) кандидат біологічних наук Тетяна Пензіна.

За її словами, в цьому випадку навіть вдається отримати з одного живця велику кількість рослин, які швидко ростуть, мають підвищений імунітет до хвороб.

Пензіна повідомила, що оранжерея перемогла в конкурсі інноваційних проектів Сибірського відділення РАН, розробивши методику вирощування клонованих троянд, і "цього року в розарії планується виростити близько 7 тис. саджанців".

За її словами, клоновані троянди довго квітнуть. "Бутон у таких троянд дуже привабливий. Ми зараз працюємо з сортами рожевого, білого, жовтого і квітів. Вони добре показали себе на зимівлі у відкритому грунті при невеликому укритті", - повідомила Пензіна.

За її інформацією, на місці старого розарію на виручені від гранту засоби вже побудована камера-полігон, сконструйована по спеціальних кресленнях. Площа розарію збільшена в два рази по висоті (до 4,5 метрів), що дозволить вже восени цього року робити вертикальні посадки. Конструкція покрита стільниковим полікарбонатом.

"Саджанці клонованих троянд цією навесні ми вперше пропонуватимемо на реалізацію. Залежно від віку їх вартість складе 30-150 рублів", - сказала Т.Пензіна.

Вона відзначила, що на виручені гроші планується купувати нові технології по вирощуванню декоративних рослин. "Говорити про те, щоб висаджувати ці троянди для озеленення вулиць Іркутська, поки рано: це для міста дорого", - сказала Пензіна, повідомляє ІНТЕРФАКС-СИБІР.

Зараз ви читаєте новину «Сибірські учені клонували троянди і будуть ними торгувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі