середа, 12 грудня 2012 00:11

Севастопольський загін Морської охорони поповнився п'ятьма новими катерами вітчизняного виробництва

Севастопольський загін Морської охорони поповнився п'ятьма новими катерами вітчизняного виробництва
ФОТО: ukr.obozrevatel.com

У Балаклаві відбулися урочисті заходи з нагоди вручення Севастопольського загону Морської охорони першого в своїй серії катеру проекту "Орлан" і чотирьох катерів проекту "УМЗ 1000" для охорони морського кордону, повідомляє ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА.

Під час церемонії після оприлюднення наказу про зарахування катерів до складу Севастопольського загону морської охорони Державної прикордонної служби України директор Міжнародно-правового департаменту Державної прикордонної служби України генерал-лейтенант Олександр Мельников вручив командирам катерів прапори, які потім були урочисто підняті на катерах.

На церемонії було відзначено, що вперше за роки незалежності України, в рамках реалізації Державної цільової програми "Облаштування і реконструкція державного кордону", Державна прикордонна служба України почала масштабну модернізацію корабельно-катерного складу Морської охорони. Катери були побудовані на відкритому акціонерному товаристві "Феодосійська суднобудівна компанія "Море" і товаристві з обмеженою відповідальністю "УМЗ-БОТ" м. Київ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лавров хоче прискорити переговори з Україною щодо Чорноморського флоту

Як заявив журналістам, що взяв участь в урочистостях перший заступник голови Севастопольської міської державної адміністрації Сергій Савенков, "вручення Севастопольського загону Морської охорони катерів - це серйозна заявка держави на рішення не тільки прикордонних питань, а економічних і політичних завдань".

"Катери, побудовані з урахуванням сучасних світових досягнень науки і техніки в галузі катеробудівництва, дозволять підвищити контроль в районах несення служби над збереженням природних ресурсів, підводної культурної та археологічної спадщини, дотриманням правил промислової та іншої діяльності, охороною навколишнього середовища", - сказав С. Савенков.

Зокрема, він зазначив, що підвищення оперативності морських прикордонників в охороні виключної (морської) економічної зони в цілому буде сприяти розвитку морегосподарського комплексу Севастополя і України в цілому.

"Це також сприятиме підвищенню безпеки в регіоні, що важливо для розвитку судноплавства, туризму і рекреації в Криму і Севастополі. Життя показало, що в разі надзвичайної ситуації на морі, першими на допомогу приходять морські прикордонники", - підкреслив С. Савенков.

Перший заступник градоначальника вважає, що "оновлення корабельного складу Морської охорони - це свідчення того, що Україна має намір позиціонувати себе і далі, як морська держава".

"Оскільки катери зроблені вітчизняними підприємствами, це ще й розвиток суднобудування. А будуть кораблі, буде розвиватися і судноремонтна база, це також робочі місця, зарплата, що важливо для Севастополя", - уточнив С. Савенков.

Крім того, він вважає, що, хоча держава багато робить для прикордонників і Морської охорони, зокрема, без шефських зв'язків морякам не обійтися.

"Над кораблями загону вже шефствують деякі регіони України. Посильну допомогу надає і Севастополь. Тепер же сама назва нового катеру "Балаклава" говорить про те, що шефами такої бойової одиниці повинні стати балаклавці", - заключив С. Савенков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український ВМФ поповниться бойовими дельфінами

Перший у своїй серії катер проекту "Орлан" має довжину - 25,6 м., ширину - 5,10 м., швидкість руху - 38 вузлів, дальність плавання - 500 миль.

З 2005 року на базі Севастопольського загону Морської охорони Азово-Чорноморського регіонального управління створена спеціальне угрупування різнорідних сил і засобів, в які увійшли кораблі від Керченського і Одеського загонів Морської охорони, прикордонна авіація.

Серед основних завдань, які стоять перед загоном, - охорона державного кордону в певній зоні відповідальності, охорона суверенних прав України у виключній (морській) економічній зоні, контроль перебування українських та іноземних невійськових суден і військових кораблів в територіальному морі.

Серед завдань - також контроль за пересуванням в територіальному морі і перетином державного кордону України кораблями (судами забезпечення) і літальними апаратами Чорноморського Флоту Російської Федерації.

Зараз ви читаєте новину «Севастопольський загін Морської охорони поповнився п'ятьма новими катерами вітчизняного виробництва ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі