четвер, 10 червня 2021 16:27

Шестеро суддів блокують роботу КСУ, щоб повернути Тупицького

Шестеро суддів блокують роботу КСУ, щоб повернути Тупицького
Тупицький із Касмініним потрібні для того, щоб було достатньо голосів за необхідні рішення. Фото: "Українська правда"

Шестеро суддів блокують засідання Великої палати КСУ з вимогою допустити до них звільнених указами президента голову суду Олександра Тупицького й суддю Олександра Касмініна.

10 червня перед голосуванням за порядок денний суддя Олександр Литвинов заявив, що укази президента є неконституційними, повідомляє "Бабель" із посиланням на власні джерела. Сенати й колегії КСУ працюють.

"На думку Литвинова, дії працівників УДО, які не допускають до суду Тупицького й Касмініна, незаконні. Його підтримали ще пʼятеро суддів: Ірина Завгородня, Віктор Городовенко, Віктор Кривенко, Сергій Сас, Петро Філюк. Ці судді відмовилися голосувати за будь-які питання та провалили голосування за порядок денний", - ідеться в повідомленні.

Велика палата суду мала розглядати справу за поданням 51 нардепа щодо конституційності закону про забезпечення функціонування української мови як державної. Співрозмовник "Бабеля" упевнений, що Тупицький із Касмініним потрібні, щоб забезпечити достатню кількість голосів за необхідні рішення.

"Їхня мета - показати, що без Тупицького суд паралізований", - ідеться в публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній голова КСУ Тупицький тричі відвідував окупований Крим - "Схеми"

27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною статтю, що передбачає покарання за недостовірне декларування. Рішення ухвалив за поданням нардепів з ОПЗЖ і "За майбутнє". Через це президент Володимир Зеленський терміново скликав засідання РНБО.

27 березня президент Зеленський скасував укази президента-утікача Віктора Януковича від 2013 року про призначення Тупицького й Олександра Касмініна суддями Конституційного суду. Минулого тижня прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо Тупицького за кримінальними статтями. Тупицький має статус підсудного в кримінальному провадженні - його звинувачують у скоєнні тяжких злочинів проти правосуддя.

Зараз ви читаєте новину «Шестеро суддів блокують роботу КСУ, щоб повернути Тупицького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі