Ексклюзиви
пʼятниця, 09 листопада 2007 07:05

Сергій Черняков виколупав череп зі стіни собору

29 жовтня в північній стіні чернігівського Борисо-Глібського собору реставратори знайшли людський череп. Торік така ж знахідка була й у південному фасаді храму. Кажуть, черепи закладали під час будівництва храму, щоб вони оберігали святиню.

— Мене одразу позвали. Я оглянув знахідку і сфотографував її з усіх ракурсів. Потім узяв паличку й підколупнув. Череп легко вийшов із ніші, — розповідає вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" Сергій Черняков, 44 роки. — Покликав нашого археолога Олега Дубинця. Разом продовжили огляд.

Борисо-Глібський собор збудували в XII ст.

— Череп древній. Може бути навіть древньоруський. Йому близько 200 років. Кістки вкрилися вапняним нальотом, що утворюється не раніше, ніж за два століття. Череп досить маленький, але кістки товсті. Ми його прозвали боксером. За станом зубів та кісток схоже, що він належав чоловікові років 30–40, — говорить Олег Дубинець, 33 роки. — Череп не цілий, немає нижньої щелепи й передніх зубів на верхній. Дірок від зброї немає.

На думку вчених, череп поклали у стіну під час останньої реставрації. Вона була 1952–1958 років. Скоріше за все, його виявили в захороненнях поблизу або в самому Борисо-Глібському соборі. Щоб не вовтузитися з паперами та комісіями, череп просто замурували в стіну.

Знахідку поклали до фондів заповідника. Куди подівся знайдений торік череп, невідомо.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Черняков виколупав череп зі стіни собору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути